Ponta: Preşedintele ţării minte când spune că trebuie să ţinem aurul în ţară

Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că Traian Băsescu "minte" atunci când spune că aurul extras în România trebuie ţinut în ţară, şeful Guvernului subliniind că guvernatorul BNR a afirmat că nu aurul lipseşte, ci locurile de muncă şi investiţiile.

16 sept. 2013, 20:10
Ponta: Preşedintele ţării minte când spune că trebuie să ţinem aurul în ţară

Minte preşedintele ţării spunând că trebuie să ţinem aurul în ţară. Foarte bine, să îl ţinem în ţară, problema e următoarea: Banca Naţională, prin vocea guvernatorului Isărescu, a spus de o mie de ori «Avem destul aur! Nouă nu aurul ne lipseşte, ne lipsesc investiţiile şi locurile de munc㻄, a spus premierul, citat de Mediafax.

Totodată, şeful Executivului a precizat că protestatarii proiectului Roşia Montană, care susţin că statul român ar trebuie să exploateze zăcămintele aurifere, reacţionează în piaţă în urma unor informaţii pe care le primesc pe Facebook şi „mulţi dintrei ei nu ştiu” care este situaţia.

Statul român nu are nici azi, s-ar putea să nu aibă nici mâine, cele două miliarde de dolari necesare exploatării„, a explicat Ponta.

În opinia premierului, există o campanie de dezinformare pe care o duce inclusiv preşedintele Traian Băsescu. El a dat ca exemplu zvonul că minerii care protestau nu se aflau în mină, ci stăteau „la căldurică” în muzeul amenajat în fostele galerii romane.

„Asta e o chestie care s-a răspândit peste tot, a răspândit-o şi domnul Băsescu, de altfel, care se ocupă cu colportări de genul ăsta, ceea ce e o minciună, o minciună îngrozitoare şi o jignire la adresa acelor oameni”, a spus prim-ministrul.

De asemenea, Ponta a afirmat că pe siteurile de socializare mai sunt vehiculate informaţii nereale, precum aceea că în Europa nu se exploatează aurul cu cianuri. Premierul a spus că pe continent se foloseşte aceste procedeu tehnologic, înclusiv în România.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că tot aurul care ar fi extras la Roşia Montană ar putea rămâne în România, cumpărat de BNR, care ar putea beneficia de drept de preempţiune. El a spus că BNR şi-ar putea mări rezerva cumpărând aur extras la Roşia Montană. Băsescu a spus că Banca Naţională ar putea emite monedă pentru acest aur.

„Asta este o avere pe care România o are în cel mai înalt grad. Important este să o valorifice în favoarea ei. România nu are nicio problemă ca indiferent cine exploatează resursele de aur, spre exemplu, să facă ca în ţară să rămână aurul până la ultimul gram (…) Nu ne opreşte nimeni ca în loc de euro şi dolari să ne mărim rezerva în aur, dar nu ne opreşte absolut nimeni. Şi într-un mod extrem de convenabil, adică momentul în care BNR ar achiziţiona aur ar face emisiune de lei. La fel ca atunci când cumpără euro face emisiune de lei. La fel ca atunci când ia bani de la ministerul de Finanţe, bani europeni, pe care îi utilizăm în construcţii de drumuri, de ştiu eu ce alte proiecte, Banca Naţională primeşte euro şi în baza sumei primite face emisiune de lei. Deci România nu pierde niciun gram de aur dacă îşi propune să facă acest lucru”, a mai susţinut şeful statului.