Victor Ponta: Programul PRIMA MAŞINĂ intră în vigoare de la 1 NOIEMBRIE

Primul-ministru Victor Ponta a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că programul Prima Maşină, destinat facilitării achiziţiei de autoturisme noi de către tineri, se va aplica de la 1 noiembrie. Ordonanţa care va reglementa programul este analizată în primă lectură în şedinţa de azi a Executivului.

07 oct. 2014, 11:38
Victor Ponta: Programul PRIMA MAŞINĂ intră în vigoare de la 1 NOIEMBRIE

„Prin acest program avem trei obiective importante: sprijinim tinerii care vor să-şi cumpere un autoturism; sprijinim achiziţia de autoturisme nepoluante pentru că doar automobilele noi pot intra în program şi încurajăm, cât ne permite legislaţia europeană, producţia internă pentru că avem mari producători, Dacia şi Ford, ce oferă locuri de muncă atât în uzine, cât şi pe orizontală”, a declarat Victor Ponta.

Dacă nu vor fi obiecţii la prima lectură, actul normativ va fi adoptat săptămâna viitoare urmând să intre în vigoare de la 1 noiembrie. „Sperăm ca anul acesta măcar câteva mii de maşini să fie achiziţionate prin acest program„, a adăugat premierul.

Prin programul Prima Maşină, statul garanteaza creditul pentru un automobil noi, in conditiile in care cel care-l cumpara are intre 18 si 35 de ani si nu a avut niciodata o alta masina in proprietate, aceasta ar fi o primă condiţie.

Surse din randul participantilor la discutiile dintre bancherii, reprezentanţii producatorilor auto şi importatori, precum şi Ministerul Economiei au confirmat că perioada de creditare va fi de până la 7 ani, cu doi ani mai mult faţă de durata pe care se acorda un credit de nevoie personale în prezent.

Avansul pentru achiziţia unui automobil prin Programul prima Maşină va fi de 5%, adica 600 de euro, calculat pentru un pret maxim de 12.400 de euro cu tot cu TVA. Dobanda va fi si ea una preferentiala, fata de 10-12% cat este in prezent pe piata.

Pentru cei de la Opel modele Astra si Corsa ar putea fi vandute prin programul „prima masina”. „Discutiile incepute cu APIA si cu reprezentantii bancilor vor continua in nota de deschidere, am convingerea ca proiectul va fi unul bun”, declara Cristian Milea, reprezentantul Opel Romania.

Cele mai multe beneficii le-ar avea, se pare, producatorii de masini cu preturi mai mici. Cei de la Dacia, de exemplu, anunta ca sustin proiectul. Uzina de la Mioveni ar putea vinde toate modele, mai putin Dusterul, prin noul program. Atat Loganul, cat si Sandero sau Lodgy au variante de pret care nu depasesc plafonul. Pentru Ford, modelele Fiesta si B-Max sunt cele care s-ar califica pentru finantare.

Reprezentantii dealerilor auto sustin insa ca programul ar putea avea si mai mare succes, daca romanilor li s-ar permite sa se imprumute mai mult. Asta pentru ca foarte multi tineri care si-au luat „prima casa”, nu s-ar mai incadra si la „prima masina”.

„Credem ca s-ar putea umbla la gradul de indatorare al clientilor care vor cumpara masini noi, si aici vorbim de o crestere la 60% a gradului de indatorare”, spunea Cristian Preoteasa, reprezentant dealer auto Skoda.