Ponta: Proiectul cablului submarin de înaltă tensiune între România şi Turcia e strategic pentru noi

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că proiectul cablului submarin de transport de energie între România şi Turcia este unul strategic pentru ţara noastră, pentru că poate asigura o piaţă externă importantă pentru energia electrică produsă în România, transmite Agerpres.

03 feb. 2015, 10:34
Ponta: Proiectul cablului submarin de înaltă tensiune între România şi Turcia e strategic pentru noi

Şeful Guvernului a participat marţi la semnarea Memorandumului de Înţelegere între Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA şi compania italiană Prysmian PowerLink, cu privire la dezvoltarea studiului de fezabilitate al proiectului cablului submarin care ar urma să lege România şi Turcia.

„Proiectul la care azi faceţi primul pas este un proiect strategic pentru România. Îmi aduc aminte că am stat peste o oră cu primul ministru de atunci, cu preşedintele Erdogan, cu miniştrii energiei, ca să discutăm cum putem realiza acest proiect despre care s-a vorbit foarte mult şi la care nu se găsiseră soluţii. Sunt absolut convins că prin efortul pe care l-aţi început azi vom avea în curând un studiu de fezabilitate, un proiect concret şi realizarea a ceea ce România are atât de mare nevoie: o cale de transport de infrastructură energetică care să ne lege de Turcia, un mare consumator şi o piaţă în care energia produsă în România poate să îşi găsească cu adevărat desfacere”, a afirmat Ponta la Palatul Victoria.

Şeful Guvernului a adăugat că România produce energie electrică la un preţ competitiv şi are nevoie de infrastructura necesară pentru a o exporta către partenerii externi, în condiţiile în care „capacitatea noastră de producţie depăşeşte cu mult consumul intern”.