Ponta se întâlneşte la Bruxelles cu Barroso şi van Rompuy

Premierul Victor Ponta a ajuns, duminică seară, la Bruxelles, unde are luni întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi cu comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, informează Mediafax.

04 feb. 2013, 09:06
Ponta se întâlneşte la Bruxelles cu Barroso şi van Rompuy

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prima întâlnire a premierului Ponta este luni dimineaţă, la sediul Comisiei Europene, cu comisarul Johannes Hahn. Următoarea întrevedere va fi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la finalul căreia sunt prevăzute şi declaraţii comune de presă. Luni după-amiază, la sediul Consiliului, şeful Executivului român se va întâlni cu Herman van Rompuy.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe şeful guvernului mai fac parte Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi consilierul de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru Luminiţa Odobescu.

Într-un comunicat remis pe 29 ianuarie, Executivul preciza că cele 11 puncte convenite cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au fost îndeplinite în totalitate, iar Guvernul a fost şi continuă să rămână profund angajat în asigurarea independenţei justiţiei şi întărirea statului de drept.

”Vara trecută, într-un moment de criză politică, marcat de foarte multe dezinformări, Guvernul României s-a angajat să aducă la îndeplinire mai multe recomandări convenite cu reprezentanţii Comisiei Europene”, se arăta în comunicatul Guvernului.

Potrivit Executivului, au fost asigurate respectarea şi implementarea tuturor deciziilor Curţii Constituţionale şi s-a reinstaurat regula cvorumului special necesar pentru validarea rezultatelor referendumului prin abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 41/2012.

Totodată, Guvernul şi-a respectat şi îşi reafirmă angajamentul de a respecta principiul folosirii ordonanţelor de urgenţă strict pentru situaţiile desemnate în Constituţie. Nu s-au emis ordonanţe care afectează instituţii fundamentale, ci doar în situaţii clar de urgenţă şi în număr semnificativ mai redus decât guvernele anterioare.

”Punerea în aplicare a deciziilor Curţii Constituţionale – acest lucru s-a realizat, inclusiv după organizarea referendumului din 29 iulie. Toate deciziile Curţii Constituţionale sunt deplin respectate şi aplicate în prezent. Asigurarea publicării fără întârziere a tuturor actelor, inclusiv a deciziilor Curţii Constituţionale, în Monitorul Oficial – toate actele sunt publicate la zi în Monitorul Oficial, atât cele care se referă la activitatea legislativă şi guvernamentală, cât şi cele referitoare la deciziile Curţii Constituţionale”, susţinea Guvernul în comunicatul citat.

Printre punctele convenite cu CE şi îndeplinite de Guvern se numără şi invitarea tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa sistemului judiciar, după cum se arată în comunicat.

De asemenea, a fost numit în funcţia de Avocat al Poporului o persoană care se bucură de sprijinul diferitelor partide, ”în cadrul unui proces transparent şi obiectiv, menit să asigure alegerea unui candidat cu o autoritate, o integritate şi o independenţă de necontestat”.

Potrivit Executivului, a fost introdus un proces transparent de numire a procurorului general şi a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Alte recomandări care au fost puse în aplicare, după cum precizează Executivul, au vizat evitarea acordării de graţieri prezidenţiale în cursul preşedinţiei interimare, dar şi abţinerea de la numirea în posturi de ministru a persoanelor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti în materie de integritate.

Potrivit Executivului, au fost adoptate proceduri clare prin care să se prevadă demisia parlamentarilor împotriva cărora au fost pronunţate hotărâri definitive privind incompatibilitatea sau conflicte de interese ori care au fost condamnaţi definit într-un caz de corupţie la nivel înalt.