Victor Ponta, bilanţ înainte de moţiune: România are a patra cea mai mică datorie ca pondere în PIB din UE

Premierul Victor Ponta a scris luni pe Facebook că România este a patra ţară din Uniunea Europeană cu "cea mai mică datorie ca pondere în PIB și un deficit bugetar redus". Bilanţul prim-ministrului vine în contextul în care marţi va fi dezbătută în Parlament moţiunea de cenzură menită să răstoarne Guvernul Ponta.

28 sept. 2015, 08:40
Victor Ponta, bilanţ înainte de moţiune: România are a patra cea mai mică datorie ca pondere în PIB din UE

Şeful Guvernului a început încă de duminică să prezinte pe pagina sa de Facebook realizarile guvernării pe care a condus-o şi pe care speră sa o conducă în continuare.

Citeşte şi: Ponta, SPIONAT în vizita de la Londra. VIDEO

„Am preluat o țară plină de datorii, privită cu neîncredere pe piețele financiare internaționale și în imposibilitatea de a se împrumuta la dobânzi mici.

Astăzi România se împrumută la randamente minime istorice, necesarul brut de finanțare este în scădere, am terminat de plătit datoria la FMI, iar datoria externă totală a scăzut cu 8,4 miliarde euro față de aprilie 2012.

Economia românească are finanțe publice sustenabile, România având a patra cea mai mică datorie ca pondere în PIB din UE28 și un deficit bugetar redus”, a scris Ponta luni pe pagina sa de Facebook.

content-image

Într-o altă postare pe Facebook, de duminică, Victor Ponta spune că „în perioada 2009-2011 ‪‎România‬ ajunsese în Top 10 țări cu cel mai mare risc de default din lume, conform Standard and Poors” în timp ce „astăzi, cu un procent de doar 7,8% risc de default, România este considerată o țară la fel de sigură și stabilă economic precum statele dezvoltate din ‪#‎UE‬.

Citeşte şi:  Victor Ponta pe Facebook: România, la fel de sigură care o ţară dezvoltată din UE

În acest sens, şeful Guvernului precizează că „FMI confirmă că dacă se păstrează același parcurs, economia românească poate depăși ca putere economică Portugalia, Republica Cehă sau Grecia în următorii 3 ani.”