VICTOR PONTA şi-a anunţat agenda de politică externă: Vizite în Republica MOLDOVA, în CHINA şi la New York

Victor Ponta a făcut publică acţiunile de politică externă pe care le are planificate în următoarea perioadă: prezenţa la Chişinău cu ocazia celebrării Zilei Independenţei a Republicii Moldova, vizita efectuată în China la invitaţia omologului său chinez şi prezenţa la Adunarea Generală a ONU.

25 aug. 2014, 09:55
VICTOR PONTA şi-a anunţat agenda de politică externă: Vizite în Republica MOLDOVA, în CHINA şi la New York

„Miercuri voi fi la Chişinău, ca şi în 2013, pentru a sărbători împreună cu prim-ministrul Iurie Leancă Ziua Independenţei Republicii Moldova”, a declarat Ponta adăugând că va participa şi la inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni, a unei grădiniţe construite cu fonduri româneşti şi a serviciului SMURD Moldova.

„Vom trece în revistă toate zonele în care România poate ajuta în mod concret dezvoltarea instituţiilor democratice şi păstrarea identităţii româneşti a Republicii Moldova”, a spus premierul român, referindu-se la discuţiile pe care le va avea cu Iurie Leancă.

Joi prim-ministrul va participa, la Ankara, la instalarea în funcţie a noului preşedinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, eveniment la care vor fi prezenţi mai mulţi şefi de stat şi guvern din ţările învecinate.

Vizita lui Ponta este importantă în contextul în care Turcia este principalul partener comercial al ţării noastre din afara Uniunii Europene, iar cele două stat, împreună cu Polonia, încearcă să prezinte poziţii comune în cadrul NATO, în contextul unei agresivităţi crescânde a Rusiei.

Săptămâna viitoare, Victor Ponta va efectua vizita de răspuns la vizita pe care premierul Chinei, Li Keqiang, a efectuat-o în România în 2013. „Pe 23-25 septembrie voi merge la New York, la Adunarea Generală a ONU pentru a prezenta poziţia României faţă de situaţia internaţională şi pentru a discuta cu companii energetice americane care au investit sau au planuri să investeasă în sectorul energetic din România„, a mai spus Ponta.

Citeşte şi Ponta: Sprijinul pentru Ucraina este o poziţie clară şi fermă la nivelul tuturor instituţiilor româneşti