Ponta: Universităţile din România nu vor putea furniza numărul necesar de absolvenţi de IT

Principalele centre universitare nu vor putea furniza pe piaţă, în anii următori, numărul necesar de absolvenţi de studii în IT, deşi România are potenţialul de a deveni un lider regional în domeniu, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.

04 iun. 2015, 09:19
Ponta: Universităţile din România nu vor putea furniza numărul necesar de absolvenţi de IT

Eu la educaţie nu vreau să umblu decât la două chestiuni: la învăţământul profesional, pentru că foarte multe companii din zona de producţie acum încep să nu mai găsească angajaţi, şi la numărul de locuri în universităţi pentru IT, să avem Masterplanul adoptat oficial acum, în iunie, şi legile pentru achiziţiile publice, ca să nu mai dureze ani de zile până finalizăm o procedură„, a spus Victor Ponta.

Tot joi, ministrul pentru Societatea Informațională, Sorin Grindeanu, a declarat că România trebuie să producă politici prin care absolvenții de facultăți să rămână în țară, una dintre măsuri, discutată cu ministrul Educației, fiind creșterea cifrei de școlarizare pe segmentul IT.

Dincolo de facilitățile pe care noi vrem să le avem, vrem să producem politici prin care absolvenții de facultăți să rămână în România. Este o țintă care trebuie să fie pe termen lung. Am cerut ministrului Educației creșterea cifrei de școlarizare pentru pregătirea în IT&C. Sperăm să mărim această cifră pe acest domeniu extrem de căutat în comparație cu altele, unde se găsește foarte greu loc de muncă. Cifra de școlarizare pe segmentul IT în România se situează, în prezent, undeva la 68.000 de locuri fără taxă. Vrem să umblăm la această cifră și sper ca din toamnă să se întâmple niște schimbări„, a spus Sorin Grindeanu.