Ponta: Voi discuta astăzi cu Crin Antonescu despre buna funcţionare a coaliţiei de guvernare VIDEO

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că va discuta cu Crin Antonescu despre funcţionarea USL, în contextul tensiunilor apărute în legătură cu proiectul Roşia Montană.

12 sept. 2013, 12:05
Ponta: Voi discuta astăzi cu Crin Antonescu despre buna funcţionare a coaliţiei de guvernare VIDEO

„Am vorbit aseară la telefon cu Crin Antonescu şi azi ne vedem pentru a discuta despre buna funcţionare coaliţiei de guvernare şi despre o mai bună comunicare în proiectele importante pentru ţară”, a declarat Victor Ponta.

Acesta a refzat să comenteze declaraţiile făcute joi de către Crin Antonescu în ceea ce-l priveşte şi în legătură cu Roşia Montană. „Şi în momente de tensiune este nevoie de normalitate şi dialog. Cred că în trei ani de zile nu m-aţi auzit criticându-l public pe Crin Antonescu. Cred că o politică serioasă nu se face prin polemici publice”, s-a mărginit să spună Ponta.

Întrebat dacă are ceva să-i reproşeze lui Antonescu, primul-ministru a răspuns: „Nu reproşez niciodată nimic nimănui”.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus, într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, că proiectul Roşia Montană este unul pe care şi-l doreşte atât PSD, cât şi premierul Ponta, dar acesta nu vrea să-şi asume răspunderea pasând responsabilitatea asupra Parlamentului. Mai mult, Antonescu a spus că la nivel politic şi mediatic a fost declanşat „un joc parşivel” împotriva sa, doar pentru că a spus acelaşi lucru ca şi deputatul Ponta, anume că va vota contra proiectului.

„Primul care a spus că va vota, înainte de o discuţie în Parlament, împotriva proiectului a fost chiar primul-ministru. Împotriva mea, a început apoi un joc destul de parşivel împotriva mea, asocierea mea cu domnul Vasile Blaga, uitâtndu-se faptul că PNL şi PDL nu au majoritate în Parlament”, a declarat Antonescu.

El a spus că Victor Ponta nu acţionează pe baza propriilor convingeri. „Premierul este absolut convins că este un proiect bun, fezabil. Nu înţeleg atunci de ce nu a dat o hotărâre de Guvern pe baza acestei convingeri, ci doreşte să arunce răspunderea la Parlament (…) Dacă lucrurile sunt toate în ordine , ce nu îşi asumă Guvernul, ministrul Mediului, premierul acest proiect? De ce mi-l dă mie să decid? Normal că apar suspiciuni. Asta înseamnă nu există toate garanţiile necesare”, a argumentat preşedintele Senatului.

Acesta a arătat că cel care a determinat situaţia actuală a fost chiar premierul Victor Ponta prin atitudinea contradictorie legată de Roşia Montană. „Noi am intrat în încurcătură din cauza premierului care a spus că nu-l votează. Atunci eu de ce-aş vota pentru? Premierul a anunţat că este o lovitură împotriva sa, deşi am spus că voi vota cum va vota şi domnia sa. Dacă PSD vrea să facă acest proiect, de ce nu îl susţine în Guvern? Nu poţi să faci ceea ce îşi doreşti cu mâna altuia”, a apreciat Antonescu.

Preşedintele PNL a constatat că PSD a dezlănţuit o campanie sistematică împotriva sa, deşi poziţia de acum a social-democraţilor contravine celei mai vechi legate de Roşia Montană. „Împotriva mea se dezlănţuie o canonadă oficială de la PSD. În Senat însă, în comisiile de justiţie şi admnistraţie, în care PNL nu are majoritate, se dă aviz negativ proiectului în unanimitate”, a observat liberalul.

Social-democraţilor li se aminteşte şi faptul că ani de-a rîndul au fost opozanţi ai proiectului. „Nu noi am fost campionii ecologismului de conjunctură”, a spus Antonescu. Din această perspectivă, liberalul a spus că un prim-ministru nu poate să invoce promisiunile făcute anterior soţiei că nu va vota pentru un proiect de importanţă naţională pentru atitudinea duală faţă de Roşia Montană. „Soţia mea nu m-a pus să promit. Chiar dacă aş fi făcut-o, după ce aş fi ajuns prim-ministru, îmi călcam cuvântul şi ştiam că e mai bine pentru naţiunea mea. Datoria faţă de naţiunea mea e mai importantă decât cuvântul dat soţiei”, a arătat Antonescu.

Nici un alt argument folosit de preşedintele PSD nu l-a convins pe omologul său de la PNL. „Nu poţi să vii să spui că ‘e bun proiectul, dar nu-l votez că acum 3 ani, când nu-l ştiam, am zis că nu-l votez’. Aşa ceva nu se poate”, a apreciat Crin Antonescu.