Ponta: Vom avea un candidat comun al USL care să o înlocuiască pe Iulia Motoc la Curtea Constituţională

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la România TV, că va exista un candidat comun al USL care să o înlocuiască pe Iulia Motoc la Curtea Constituţională.

02 oct. 2013, 17:56
Ponta: Vom avea un candidat comun al USL care să o înlocuiască pe Iulia Motoc la Curtea Constituţională

Iulia Motoc, probabil, la întoarcere, va începe procedurile, locul se va elibera. Numirea aparţine Senatului. O să avem un cadidat comun al USL, o persoană cu minim 18 ani vechime şi care are legătură cu lumea juridică. Nu putem să numi pe oricine”, a spus Victor Ponta.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a ales-o, marţi, pe Iulia Motoc pentru funcţia de judecător la CEDO, dintre cele trei propuneri înainte de România.

Iulia Motoc a fost aleasă cu 132 de voturi „pentru”, din 151 exprimate. Florin Streteanu a obţinut 7 voturi, iar Tudor Panţîru – 10 voturi, în timp ce două au fost anulate. De altfel, candidatura Iuliei Motoc a fost susţinută şi de subcomisia pentru alegerea judecătorilor la CEDO. Subcomisia a decis, „cu o largă majoritate”, să susţină propunerea Iuliei Motoc, apreciind că aceasta este „cea mai calificată candidatură” dintre cele înaintate de România, conform concluziilor acestui organism.

În 26 iunie, Comisiile juridice şi pentru drepturile omului reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au avizat negativ candidatura Iuliei Motoc pentru funcţia de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Ceilalţi candidaţi, respectiv Bianca Guţan şi Florin Streteanu, ca şi candidatul de rezervă, Tudor Panţîru, au primit aviz pozitiv.

În cele din urmă, Guvernul a înaintat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei următoarele propuneri: Iulia Motoc, Florin Streteanu şi Tudor Panţîru.

Înlocuirea Biancăi Guţan cu Tudor Panţîru a fost făcută la propunerea Ministerului Justiţiei.

CITEŞTE ŞI: Iulia MOTOC, la CEDO – triumful profesionalismului şi al moralităţii