Ponta: Vom plăti o comisie care va evalua lucrările de la ‘Poarta Sărutului’. Proiectantul a indicat nereguli

Premierul României, Victor Ponta, a declarat sâmbătă, la Târgu-Jiu, că va plăti cu fonduri de la Guvern o comisie formată din specialişti din Franţa şi România, care să analizeze dacă lucrările de reabilitare efectuate la Poarta Sărutului au fost realizate corespunzător, potrivit Agerpres.

26 oct. 2013, 11:50
Ponta: Vom plăti o comisie care va evalua lucrările de la ‘Poarta Sărutului’. Proiectantul a indicat nereguli

Premierul a fost prezent la Târgu-Jiu, unde a participat la conferinţa ‘Geneza ansamblului brâncuşian’, iar apoi a mers să vadă opera brâncuşiană ‘Poarta Sărutului’, a cărei recepţie tehnică la lucrările de reabilitare a fost întreruptă joi, din cauză că proiectantul a refuzat să semneze documentaţia, semnalând mai multe nereguli.

Victor Ponta a precizat că nu este specialist şi nu se pricepe să analizeze monumentul, dar va plăti cu bani de la Guvern o comisie independentă care să analizeze modul în care au fost efectuate lucrările la monument.

‘O să plătim noi de la Guvern o comisie independentă, nu din România, ca să nu ziceţi că ţine cu ministerul (Ministerul Culturii n.r) sau ţine cu ceilalţi, o să vină încoace, o să evalueze, dacă s-a făcut prost, luăm toţi banii înapoi, dacă s-a făcut bine, s-a făcut bine. Altă soluţie n-am, că aşa ne dăm cu părerea, ne uităm, chiar nu suntem specialişti. O să luăm profesori şi din Franţa şi din România, că aşa la ochi ne uităm şi ne dăm cu părerea. Dacă e cineva care a greşit, dacă a făcut fără autorizaţie, sigur că îi tragem la răspundere, dacă n-a greşit nimeni, hai să nu mai facem scandal dacă nu e adevărat. Să ne pregătim, că la anul trebuie să reparăm Coloana Infinitului şi înţeleg că va fi tot cu scandal, de dinainte să înceapă reparaţia’, a declarat primul ministru.

Prezent la Târgu-Jiu a fost şi directorul Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), Alexandru Muraru, care a declarat că recepţia tehnică a lucrărilor efectuate la ‘Poarta Sărutului’ a fost semnată vineri. Acesta i-a explicat premierului că lucrările s-au desfăşurat conform legii şi că nu există motive de îngrijorare.

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a alocat aproximativ 370.000 de lei pentru realizarea proiectului de restaurare şi conservare a operei care face parte din Ansamblul Monumental ‘Calea Eroilor’.

‘Poarta Sărutului’ a lui Constantin Brâncuşi reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din România, reabilitarea acestuia constituind în 2013 o prioritate pentru INP o prioritate în vederea depunerii candidaturii Ansamblului monumental de la Târgu-Jiu pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

 

VEZI SI:

Poarta Sărutului a lui Brâncuşi S-A ÎNGĂLBENIT după o reabilitare pur românească VIDEO