PONTURI DE VACANŢĂ: La Scala di Santa Maria del Monte, cele mai spectaculoase trepte din lume FOTO

Situată în orașul sicilian Caltagirone, La Scala di Santa Maria del Monte este o scară veche, cu 142 de trepte, fiecare decorată cu un model ceramic diferit. Vara şi primăvara această scară devine chiar mai spectaculoasă, după ce localnicii o împodobesc cu ghivece cu flori şi felinare, care formează modele complicate.

13 aug. 2013, 06:05

Situat la 68 km de Catania, orașul Caltagirone, din regiunea Sicilia, este celebru pentru producția sa de ceramică. Numele acestei așezări fermecătoare derivă din limba arabă Qal’at-al-jarar („Castelul din vase de ceramică „) și face referire la îndelungata tradiție de prelucrare a ceramicii. Talentul meșterilor locali poate fi admirat peste tot în Caltagirone, creaţiile lor fiind expuse la palate, biserici şi monumente, în grădini și piețe, potrivit OddityCenter.

Dar splendida Scala di Santa Maria del Monte, o scară cu 142 de trepte datând din 1608, care într-adevăr stă ca  mărturie a tradiției milenare a orașului de a crea obiecte ceramice, este vedeta localităţii. Această lucrare uluitoare de artă, care leagă partea superioară a oraşului Caltagirone cu partea inferioară, este complet acoperită cu plăci ceramice,  fiecare dintre ele având un design diferit, inspirat de cultura locală. Scara de Santa Maria del Monte este principala atracţie a orasului sicilian, și aici localnicii celebrează festivalurile lor cele mai importante, La Scala Infiorata și La Luminaria, în care se folosesc de scară ca de o pânză pentru capodopere florale.

În fiecare an, în timpul festivalului La Scala Infiorata, adică Festivalul de flori de Caltagirone, Scara de Santa Maria del Monte este decorată cu mii de ghivece cu plante aranjate pentru a crea un design monumental. Din 08 mai până la 02 iunie, turiștii sunt invitați să admire modele florale, care se întind pe toată lungimea scării. Ei pot merge chiar prin labirintul de ghivece cu flori și pot vedea fiecare detaliu de aproape.

La mai puţin de două luni de la La Scala Infiorata, Scara de Santa Maria del Monte găzduiește un alt spectacol uluitor. În nopțile din 24 și 25 iulie are loc Festivalul Luminaria, în onoarea lui San Giacomo. Treptele vechi sunt împodobite cu până la 4.000 de felinare realizate manual şi aranjate în modele complicate de artiștii locali.

Ce mai poţi să vizitezi în regiunea Sicilia

– poţi să faci o excursie la oraşul Siracuza, celebru pentru istoria cu rădăcini antice grecesti, şi oraşul unde s-a nascut Arhimede

– poţi face o excursie la Messina, oraşul port de unde poţi lua ferry-ul catre Regio Calabria

– poţi face hiking pe vulcanul Etna (al doilea cel mai înalt vulcan din Europa)

– poţi face o excursie la vechiul oraş grecesc Agrigento, situat pe un platou deasupra mării

– o excursie la Palermo şi la aşezarea făcută celebră de “Nasul” – Corleonese

– neapărat o vizită la Piaţa de Peşte din Catania

– dacă mai ai bani, poţi afce o excursie şi în Malta