Ponturi pentru a fi mai energică dimineaţa

Cine se trezeste de dimineata ajunge departe, spune un proverb bine cunoscut. Dar nu toate avem chef sa ne trezim devreme, ba mai mult, multe dintre noi abia daca reusim. Cercetatorii de la Universitatea din Toronto ne vin, insa, in ajutor!

24 iul. 2014, 03:42
Ponturi pentru a fi mai energică dimineaţa

Un studiu efectuat de oamenii de stiinta de la centrul universitar canadian atrage atentia ca, intr-adevar, persoanele care se trezeste mai devreme sunt mai sanatoase si mai energice, comparativ cu cei care dorm jumatate de zi.

Totodata, vin in ajutorul celor care nu reusesc sa se scoale din pat la prima declansare a alarmei cu trei sfaturi:

1. Lasati sa patrunda razele soarelui! Cand este intuneric, organismul uman intelege faptul ca poate sta in repaos si isi incetineste ritmul. Din acest motiv adormim mult mai usor cu lumina stinsa, decat cu ea aprinsa. Insa dimineata, la trezire, avem nevoie de lumina, mai exact de razele soarelui, pentru ca organismele noastre sa stie ca e vremea sa intre in priza si sa iasa din starea de somnolenta. Totodata, dupa ce v-ati ridicat din pat, incercati sa petreceti 15 minute intr-o camera foarte insorita sau chiar pe balcon, pentru a va energiza corpul, recomanda prof. dr.  Shelby Harris, directorul Centrului Medical  Montefiore care coordoneaza programul medical privind somnul, unul dintre cercetatorii care au efectuat studiul.

2. Stingeti luminile seara! Televizoarele, iPad-urile, computerele si telefoanele mobile sunt surse de lumina, fie ele si plapande. Acestea insa iti deranjeaza somnul pentru ca tulbura secretia de melatonina, care are un rol esential in odihna. Eliminati toate sursele de lumina pe timpul noptii pentru a avea un somn linistit, dupa care sa puteti sa va treziti odihnite dimineata.

Citeşte mai mult pe lyla.ro