Porci de Crăciun 2023. De unde poţi lua „marele alb” sau „mangaliţa” la preţ mai bun ca anul trecut. Cât costă „ceafa fără colesterol” adusă la uşă

Mai este doar o lună până la Crăciun, iar ofertele cu porci de vânzare au început să apară în număr mare pe platformele destinate vânzării. Ofertele sunt diverse, însă prețurile au mai scăzut față de anul trecut.

26 nov. 2023, 20:04
Porci de Crăciun 2023. De unde poţi lua „marele alb” sau „mangaliţa” la preţ mai bun ca anul trecut. Cât costă „ceafa fără colesterol” adusă la uşă

Porci de Crăciun mai ieftini decât anul trecut! Se întâmplă la Sibiu, unde prețurile încep de la 12 lei kilogramul, dar specialiştii anticipează chiar şi o dublare a costurilor cu şoriciul, cârnaţii şi caltaboşul.

Comerțul de porci de Crăciun din târguri s-a mutat pe internet, iar Sibiul nu este excepție. Crescătorii de porci din Sibiu care urmăresc să vândă unul sau chiar doi porci înainte de Crăciun, au fotografiat animalele, au stabilit prețul și le-au postat pe Publi24, Olx sau direct pe Facebook.

Aceștia speră să facă o sumă frumoasă de bani înainte de sărbători. Gospodarii se laudă cu porci crescuți bio. Un porc de 130 de kilograme costă circa 1.600 de lei, iar unii dintre comercianții asigură și transportul până la uşa cumpărătorului. Porcul viu costă de la 12 lei/kg, până la 16 lei/kg, în funcție de cerințele fiecărui vânzător. Prețurile au mai scăzut față de anul trecut.

De vânzare se găsesc și purcei cu prețuri cuprinse între între 600 de lei și 1000 de lei sau porci de rasă Mangalița, dar cu 19 lei/kg. Transportul la domiciliu este de cele mai multe ori inclus în preț.

Porcii de Crăciun se întorc în pieţe, dar va fi greu să fie transformaţi în şorici, caltaboşi şi cârnaţi. Crescătorii nu au voie să le dea resturi şi trebuie să intre în coteţ cu echipament special. DOCUMENTUL fără de care nu se pot vinde

În aproape toate colțurile județului sun puși la vânzare porci de Crăciun. Cârța, Agnita, Cristian, Mândra, Daia sau Cașolț sunt o parte dintre localitățile unde se găsesc porci de vânzare. „Oamenii se interesează să cumpere porci de Crăciun. Eu am doi de vânzare și unul îl țin pentru mine. În general, porcii se vând bine. Prețul e mai mic decât anul trecut”, spune un crescător de porci din Sibiu, potrivit Ora de Sibiu

Porci de Crăciun 2023. Modificări la Ordinul care reglementează creșterea porcilor în gospodării și ferme

Ordinul 132/2023 al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a stârnit, din nou, nemulțumiri în rândul crescătorilor. De data aceasta, crescătorii raselor autohtone de suine spun că actul normativ în bagă în ceață și cer autorităților rezolvarea de urgență a acestei probleme.
Potrivit Asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna, ordinul, în forma sa actuală, ar obliga crescătorii de suine din rase autohtone să respecte normele de biosecuritate destinare exploatațiilor industriale, un lucru imposibil de realizat. Totuși, se pare că autoritățile au luat la cunoștință acest lucru și vor remedia problema cât mai repede.

Porci de Crăciun 2023.

”Ordinul 132 nu este în contradicție cu legea, însă a introdus acel termen de fermă conformă. Pentru că vorbim despre rase autohtone, o să descriu articolul 2, care nu este suficient de bine clarificat. Articolul 2 te trimite în anexa 5, unde trebuie să respecți toate condițiile de biosecuritate, condiții care sunt doar pentru fermele mari, industriale.

Noi am depus, atât la MADR, cât și la ANSVSA, solicitări de modificare a Ordinului 132. Ceea ce știm noi este că aceste solicitări au fost înregistrate în regim de urgență, ceea ce înseamnă că într-un timp scurt, sperăm că într-o săptămână sau două, acest ordin va fi modificat în favoarea crescătorilor de rase autohtone, pentru că condițiile de creștere în sistem semi-deschis au fost descrise foarte clar în legea 122 și toți crescătorii noștri care respectă aceste condiții sunt ferme conforme.

SUPERSTIȚII DE SĂRBĂTORI. Ce să pui sub preșul de la intrare ca să atragi norocul și banii în casa ta
Am primit o confirmare la o solicitare în care ni s-a scris că va fi rezolvată problema în regim de urgență, de la Ministerul Agriculturii. Și ANSVSA are o solicitare din partea noastră și cu siguranță nu este împotriva crescătorilor de porci, așa că fiind un ordin comun, va fi semnat de ambele instituții”, a precizat Maria Dan, secretar general al asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna, pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Important de precizat este faptul că deși crescătorii au obținut o promisiune din partea Ministerului Agriculturii, ordinul este emis de ANSVSA, instituție aflată în subordinea prim-ministrului și asupra căreia MADR nu are putere de decizie.