Porcul modificat genetic poate fi mâncat „în siguranţă” în SUA

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat ca porcii modificaţi genetic să fie folosiți în industria alimentară, precum în scop medical, o decizie care a stârnit controverse. În schimb, compania care a modificat genetic aceste animale a anunţat că vrea mai degrabă să folosească organele porcilor în transplanturi umane decât să vândă carne.
Razvan Mihalascu
18 dec. 2020, 10:18
Porcul modificat genetic poate fi mâncat

Săptămâna aceasta, FDA a avizat pentru consum porcul modificat genetic, la cinci ani după ce a aprobat somonul modificat genetic.

Aceşti porci au fost modificaţi genetic în aşa fel încât să fie eliminată alpha-gal, o substanţă care poate provoca reacţii alergice, scrie The Guardian.

Reprezentanţii Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente spun că este prima oară când aprobă folosirea unui animal modificat genetic atât în scop alimentar, cât şi medical. Mai mult, aceştia sunt convinşi că mâncarea obţinută din carnea porcilor GalSafe, aşa cum au fost denumite aceste animale modificate genetic, „poate fi consumată în siguranţă de populaţie”.

Citeşte şi: COVID-19 nu a fost creat în laborator şi nici modificat genetic. Serviciile secrete americane încearcă să ia urma virusului

Porcul modificat genetic poate fi mâncat „în siguranţă” în SUA. Dezvoltatorul e însă precaut

De cealaltă parte, un purtător de cuvânt al United Therapeutics Corp, compania care a dezvoltat porcul modificat genetic, a fost mult mai prudent, anunţând că firma nu are de gând să vândă carne în mod direct.

Potrivit acestuia, principalul obiectiv este eliminarea alpha-gal pentru a putea fi realizate transplanturi în cazul pacienţilor care suferă de sindromul alpha-gal.

„Avem în plan să realizăm parteneriate cu producători de carne, însă nu avem de gând ca noi să vindem carne”, a declarat Dewey Steadman, care a adăugat că distribuirea în masă a cărnii nu este posibilă acum deoarece la o fermă pot fi crescuţi doar 1.000 de porci modificaţi genetic.

De cealaltă parte, medicii veterinari spun că realizarea porcilor modificaţi genetic arată cum aceste animale sunt „exploatate sistematic în Statele Unite”. Dr. Walter Sánchez-Suárez este de părere că modificarea genetică este un „instrument complex cu mare potenţial, însă aceste practici ridică probleme etice”.

De carnea provenită de la porcii modificaţi ar putea beneficia persoanele care suferă de sindromul alpha-gal, care ar fi provocat de muşcăturile de căpuşe. Consumul de carne roşie, care conţine alpha-gal, poate declanşa reacţii alergice, de la urticarie la dificultăţi de respiraţie.

În schimb, carnea provenită de la porcii modificaţi genetic nu a fost testată pe persoane care suferă de alergii, avertizează organizaţia non-profit „The US Center for Food Safety”.

Porcul modificat genetic nu poate fi consumat în EU

Oficialii Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au precizat că „animale modificate genetic sau produse alimentare obţinute de la animale modificate genetic nu au fost autorizate pentru a fi plasate pe piaţa din UE”.

Citeşte şi: Ignat 2020: Românii sacrifică în decembrie un milion de porci

 

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Colosul din Turcia care va da o lovitură puternică în România. Investiția majoră va reînvia domeniul cu care țara noastră era cunoscută de toate marile puteri din lume
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Schimbări la Google Maps. Utilizatorii riscă să își piardă amintirile digitale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Accident grav în București, după ce un bărbat a pierdut controlul mașinii pe care o furase în timp ce era urmărit de polițiști
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare