Poroşenko şi Kerry, discuţie telefonică despre respectarea armistiţiului în estul separatist al Ucrainei

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a avut luni seara o convorbire la telefon cu secretarul de stat american John Kerry pentru a discuta despre situația din estul Ucrainei și modul în care este respectat armistițiul instituit în regiune la 15 februarie, a anunțat marți serviciul de presă al președinției de la Kiev pe site-ul său oficial.

17 feb. 2015, 08:33
Poroşenko şi Kerry, discuţie telefonică despre respectarea armistiţiului în estul separatist al Ucrainei

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a discutat luni la telefon cu secretarul de stat american John Kerry despre respectarea armistiţiului în estul separatist al Ucrainei, potrivit Agerpres.

În cursul dialogului lor telefonic, Petro Poroșenko și John Kerry au subliniat „necesitatea de a fi respectate toate punctele din acordul de încetare a focului (convenit săptămâna trecută la Minsk, în cadrul negocierilor dintre liderii Rusiei, Ucrainei, Franței și Germaniei — n.red), inclusiv restabilirea controlului la granița ucraineano-rusă”, a precizat președinția ucraineană într-un comunicat.

Totodată, președintele ucrainean și secretarul de stat american au apreciat că lipsa de acces a Misiunii speciale a OSCE în estul Ucrainei, în special în zona orașului strategic Debalțevo, nu va ajuta la detensionarea situației în regiune.

Citeşte şi Războiul continuă în Ucraina: armata şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului

Convorbirea telefonică dintre șeful statului ucrainean și șeful diplomației americane intervine în contextul în care regimul de încetare a focului intrat în vigoare la miezul nopții de sâmbătă spre duminică pare foarte fragil, Kievul și rebelii acuzându-se reciproc de nerespectarea armistițiului, ceea ce împiedică retragerea armamentului greu din regiune, a doua etapă din acordul încheiat la Minsk.

Din cauza luptelor care continuă în estul ucrainean, în special în jurul orașului Debalțevo, echipa de observatori OSCE însărcinată cu supravegherea regimului de încetare a focului nu a putut intra încă în zonă.

În contextul acestei situații, Departamentul de Stat de la Washington a anunțat într-un comunicat că SUA au cerut Rusiei și separatiștilor pe care îi sprijină să înceteze „imediat” atacurile în estul Ucrainei, exprimându-și în același timp îngrijorarea față de încălcarea armistițiului.