Poroşenko vrea să simplifice eliberarea de paşapoarte ucrainene opozanţilor ruşi

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a anunțat miercuri intenția de a simplifica procedurile de eliberare a pașapoartelor ucrainene și de acordare a azilului politic cetățenilor străini, în special ruși, 'persecutați' în țara lor de origine, relatează AFP.

16 apr. 2015, 06:25
Poroşenko vrea să simplifice eliberarea de paşapoarte ucrainene opozanţilor ruşi

Petro Poroșenko și-a exprimat ‘intenția de a iniția amendamente legislative’ în legea ucraineană cu scopul de a reduce aceste proceduri, în prezent foarte complicate, a anunțat serviciul său de presă, potrivit Agerpres.

Șeful statului a făcut această declarație remițând un pașaport ucrainean unei jurnaliste de origine rusă care trăiește în Ucraina și care a acoperit mediatic pentru presa ucraineană în special anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014, potrivit aceleiași surse.

Ucraina, unde limba rusă este utilizată larg în presă și ale cărei relații cu Rusia traversează în prezent o criză gravă, este o destinație populară pentru rușii care se opun regimului președintelui Vladimir Putin. Unii dintre ei se instalează acolo provizoriu pentru a cere apoi azil politic în Occident.

În total, 130 de ruși au cerut azil politic în Ucraina în 2014, însă doar trei l-au putut obține, a indicat pentru AFP biroul Înaltului comisariat al ONU pentru refugiați (HCR) în această țară.