Portavionul francez Charles de Gaulle, în misiune de sprijin a coaliţiei internaţionale împotriva SI

Portavionul francez Charles de Gaulle va fi trimis în partea de est a Mediteranei într-o misiune de sprijin a coaliţiei internaţionale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, a anunţat joi preşedintele Emmanuel Macron, informează AFP.

16 ian. 2020, 20:01
Portavionul francez Charles de Gaulle, în misiune de sprijin a coaliţiei internaţionale împotriva SI

”Grupul aeronaval va susţine operaţiunea Chammal (misiunea franceză a operaţiunii internaţionale Inherent Resolve) între ianuarie şi aprilie, urmând apoi să fie desfăşurat în Atlantic şi Marea Nordului”, a precizat şeful statului francez într-un discurs la o bază aeriană din Orleans.

Portavionul francez va fi escortat de nave ale forţelor navale din Germania, Belgia, Olanda, Spania, Portugalia şi Grecia, a mai menţionat el. ”Această forţă europeană, la fel ca desfăşurarea (misiunii) Lynx în ţările baltice, va consolida legătura transatlantică şi NATO, o dovadă suplimentară că apărarea europeană şi NATO sunt cei doi piloni ai aceluiaşi edificiu”, a ţinut Macron să adauge, potrivit Agerpres.

Vorbind despre acţiunile antijihadiste din Orientul Mijlociu, preşedintele francez a făcut şi o aluzie critică la adresa ţărilor care, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi Iran, şi-au retras la începutul acestei luni o parte a contingentelor din Irak, cum este cazul Germaniei sau al Canadei, dar fără să le numească. ”Franţa, încă de la început, în mod constant (…), a rămas acolo cu hotărâre, cu curaj” şi ”aceia care luptă împotriva ameninţării teroriste, cei care suferă din cauza ei în această regiune ştiu cine este acolo şi cine rămâne”, a indicat Macron.

Înaintea acestui discurs el a asistat la o demonstraţie a unui comando de paraşutişti care participă la operaţiuni militare externe, cum este cea desfăşurată în Sahel, fiindu-i apoi prezentate de armata franceză apărarea antiaeriană a bazelor nucleare şi sistemele de luptă anti-drone.