Pontificatul lui Benedict al XVI-lea, marcat de scandaluri şi controverse VIDEO

Papa Benedict al XVI-lea, primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care demisionează, nu şi-a dorit niciodată să conducă destinele Bisericii Catolice. Atunci când a fost ales, în urmă cu aproape opt ani, el spera mai degrabă să poată ieşi la pensie. Însă a decis să preia frâiele Bisericii într-una dintre cele mai turbulente perioade - în plin scandal al preoţilor pedofili.

11 feb. 2013, 12:18
Pontificatul lui Benedict al XVI-lea, marcat de scandaluri şi controverse VIDEO

Pontificatul lui Benedict al XVI-lea a fost marcat de mai multe gafe, scandaluri şi erori. Papa a condus Biserica într-o perioadă extrem de dificilă, când lumea în continuă schimbare a adus nenumărate provocări pentru o instituţie cu tradiţii de peste 2.000 de ani.

Valul de acuzaţii, procese şi rapoarte oficiale despre abuzurile sexuale comise de membrii clerului a atins punctul culminant în 2009 şi 2010. Mai mult, există speculaţii potrivit cărora chiar Vaticanul a încercat să ascundă violurile. În aceste condiţii Benedict al XVI-lea a fost primul suveran pontif care a cerut ca Biserica să îşi accepte responsabilitatea. El s-a întâlnit cu victimele, cărora le-a cerut scuze.

„Mă gândesc la suferinţa enormă provocată de abuzul asupra copiilor, în special în Biserică şi de preoţi. În primul rând, îmi exprim tristeţea profundă faţă de victimele nevinovate ale acestor crime de neînchipuit”, a declarat papa Benedict.

Un alt moment important a fost scandalul Vatileaks. Un fost majordom al papei a fost condamnat la închisoare pentru că ar fi sustras documente confidenţiale şi le-ar fi transmis presei. Într-o dovadă de compasiune creştină, papa l-a graţiat.

Benedict al XVI-lea a provocat, însă, şi nenumărate controverse. De exemplu, a sugerat că în Africa nu ar trebui împărţite prezervative. În plus, el şi-a construit o reputaţie de conservator din punct de vedere teologic, asumându-şi poziţii ferme împotriva homosexualităţii şi femeilor preoţi.

Papa Benedict al XVI-lea a rostit nenumărate discursuri pentru drepturile omului, protecţia mediului, lupta împotriva sărăciei. Apropiaţii spun despre el că este un om relaxat, blând şi umil, însă cu un cod moral extrem de puternic. De asemenea, este cunoscut ca o persoană timidă, dar încăpăţânată.

Benedict al XVI-lea vorbeşte mai multe limbi străine şi este pasionat de muzica clasică şi de pian.