Portretul unei fetiţe din Maramureş, cea mai premiată fotografie din lume. Autorul este un artist din Târgu Mureş

Fotografia portret cu cele mai multe premii din lume este realizată de reputatul artist fotograf Kerekes István, originar din Târgu Mureş.

21 nov. 2022, 15:21
Portretul unei fetiţe din Maramureş, cea mai premiată fotografie din lume. Autorul este un artist din Târgu Mureş

Portretul unei fetiţe din Maramureş, pe nume Yelena, este cea mai premiată fotografie din lume. Fotografia, realizată de Kerekes István, un artistul fotograf maghiar originar din Târgu Mureș, a obţinut un număr record de premii.

„Cea mai cunoscută și cea mai premiată fotografie portret poartă titlul Yelena, cu care până în prezent a obținut 600 de premii internaționale în 58 de țări din cele 6 Continent. În baza datelor FIAP acest rezultat este un record mondial”, se arată pe pagina de Facebook a celui mai recent vernisaj al artistului, organizat de Euro Foto ART International Association, la Oradea, pe 19 noiembrie 2022.

Potrivit datelor Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), acest rezultat este un record mondial. Artistul fotograf expozant este posesorul a peste 3.000 de premii şi medalii naţionale şi internaţionale. Subiectele sale preferate sunt socio-fotografia şi portretele.

În vara anului 2018 a primit de la FIAP cea mai înaltă distincţie a Federaţiei internaţionale recunoscute de UNESCO: distincţia Artist Excelent de diamant, gradul 3 (EFIAP d/3). În perioada în care a preluat distincţia, în lume existau doar 5 artişti fotografi cu asemenea distincţie, el fiind cel mai tânăr printre ei! Tot în anul 2018 a fost distins cu Meritul de Stat Crucea de Aur a Ungariei.

„Soarta nu-ți oferă de două ori șansa să întâlnești un chip ca al Yelenei”, spune Istvan Kerekes.