Portugalia are un nou guvern. Cine a preluat portofoliile-cheie

Premierul portughez Antonio Costa a prezentat miercuri lista miniștrilor din guvernul pe care îl va conduce și care cuprinde 17 portofolii, după ce marți componența noului executiv de la Lisabona a fost aprobată de președintele Anibal Cavaco Silva, transmite DPA, citată de Agerpres. 

25 nov. 2015, 17:04
Portugalia are un nou guvern. Cine a preluat portofoliile-cheie

În noul guvern, condus de Partidul Socialist și susținut de Partidul Comunist și Blocul de Stânga Marxist, un rol esențial îl va avea Mario Centeno, care va deține portofoliul finanțelor.

Expertul în sociologie Augusto Santos Silva va fi noul ministru de Externe. El a mai condus diverse instituții guvernamentale în timpul precedentelor guvernări socialiste.

Ministru al Culturii va fi Joao Soares, fiul fostului președinte Mario Soares.

Noul guvern al Portugaliei va depune joi jurământul în fața președintelui Anibal Cavaco Silva.

Citeşte şi Coaliţia de centru-dreapta a câştigat alegerile legislative din Portugalia

Partidul Socialist, Partidul Comunist și Blocul de Stânga Marxist au obținut împreună majoritatea în legislativ în urma alegerilor din 4 octombrie, dar nu au reușit la acel moment să formeze o alianță, astfel că președintele conservator Anibal Cavaco Silva l-a numit premier pe Pedro Passos Coelho, liderul dreptei aflate la guvernare din anul 2011. Pe 10 noiembrie, coaliția de stânga portugheză a votat o moțiune prin care a fost respins programul de guvernare al dreptei minoritare conduse de Pedro Passos Coelho, la numai 11 zile după ce acesta fusese numit premier.

În urmă cu câteva săptămâni, Antonio Costa a dat asigurări că, în cazul în care va deveni premier, Portugalia ‘își va respecta angajamentele europene’ ce prevăd un deficit bugetar de 2,8% din PIB în anul viitor, adaugă agenția de presă franceză.