Porturi, piscine, scene plutitoare şi o sală polivalentă, construite pe lacurile Tei şi Floreasca

Capitala va avea un circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei cuprins în proiectul "Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei (şi zona adiacentă lor)", proiect co-finanţat din fonduri europene nerambursabile. Contractul de finanţare a fost semnat, marţi, de primarul Sorin Oprescu şi vicepremierul Liviu Dragnea.

12 feb. 2013, 17:19

Circuitul turistic va include porturi turistice, debarcadere, piscine, dar şi săli pentru activităţi culturale şi agrement.

Proiectul costă 87 milioane lei, din care 24 milioane vor proveni din fonduri europene nerambursabile, iar restul banilor vor fi daţi de la bugetul local.

„Am evitat şi am să evit să semnez un contract şi să-l trimit în plic la un coleg primar sau preşedinte a unui consiliu judeţean. Prin acest demers (semnarea contractului în prezenţa partenerilor – n.r.), vreau să se înţeleagă că, şi după semnare, ministerul rămâne un partener activ”, a declarat, marţi, vicepremierul Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

Sorin Oprescu a declarat că „acest proiect reprezintă un segment din cei 60 de kilometri din salba de lacuri a Capitalei, de la Străuleşti la Pantelimon, respectiv un segment de mijloc care presupune mai puţini bani pentru amenajare”.

„Plecăm din Herăstrău, prin ecluză, în Parcul Bordei, respectiv Lacul Bordei, apoi în Lacul Floreasca şi ajungem în Lacul Tei. Construim în primul rând o cale de acces pentru ambarcaţiunile uşoare. (…) Mi-am făcut toate socotelile şi, în condiţiile unui buget de restrişte, vom finaliza acest proiect”, a mai spus edilul şef al Capitalei.

Proiectul va fi implementat pe o durată de 28 de luni, suprafaţa totală amenajată pentru turism fiind de 11,1 hectare. Potrivit lui Oprescu, prin realizarea acestui proiect vor fi create 112 locuri de muncă.

De-a lungul malurilor urmează să fie amenajate şase porturi pentru ambarcaţiunile turistice care fac legătura între toate punctele de interes din vecinătatea celor două lacuri. De asemenea, proiectul prevede amenajarea a 12 debarcadere de unde turiştii vor putea închiria ambarcaţiuni pentru agrement sau schi nautic, plus zone de plajă şi piscine.

Proiectul prevede şi construirea a două amfiteatre cu câte 240 de locuri fiecare şi o sală polifuncţională cu o capacitate de 360 de locuri şi o suprafaţă de 260 metri pătraţi. Totodată vor fi realizaţi aproximativ patru kilometri de piste pentru biciclişti de-a lungul malurilor, dar şi cinci posturi de salvamar.

„Pistele de biciclişti nu vor avea surprizele celor construite în oraş, respectiv maşini parcate de trotuare şi alte obstacole,deoarece vor fi construite pe malul lacurilor”, a subliniat Oprescu.