Posibilă scurgere radioactivă la o centrală nucleară din China

O firmă franceză a declarat luni că lucrează pentru a rezolva o „problemă” la o centrală nucleară pe care o deține în provincia din sudul Chinei Guangdong, în urma unui raport al mass-mediei SUA cu privire la o posibilă scurgere acolo.
George Russo
14 iun. 2021, 18:26
Posibilă scurgere radioactivă la o centrală nucleară din China

Guvernul SUA evaluează un raport cu privire la unele scurgeri la centrala nucleară Taishan după ce compania franceză, Framatome, a avertizat despre o „iminentă amenințare radiologică”.
Un incident a avut loc la un reactor al centralei nucleare Taishan, situată în sudul Chinei, a confirmat luni compania franceză EDF.

Surse citate de CNN au declarat că este posibil să fie avut loc o scurgere radioactivă, dar conducerea centralei nucleare susţine că situaţia este normală. Mai mult, declară că „echipa noastră lucrează cu experți pentru a evalua situația cu scopul de a propune soluții pentru a putea aborda orice problemă car ear putea apărea”.

Citând o scrisoare de la Framatome către departamentul energetic al SUA, CNN a spus că avertismentul include o acuzație conform căreia autoritatea chineză de siguranță ridică limitele acceptabile pentru radiații în afara instalației, pentru a evita  închiderea acesteia.

Operatorul centralei, grupul de stat China General Nuclear Power Group, a declarat duminică seară că „indicatorii de mediu ai centralei nucleare Taishan sunt normali”.

„EDF a fost informată despre creşterea concentraţiei de anumite gaze rare în circuitul primar al Reactorului numărul 1 al centralei nucleare de la Taishan”, a comunicat compania franceză.

Este vorba de un un reactor nuclear presurizat european (EPR). Centrala atomică de la Taishan, situată în sudul Chinei, este deţinută şi administrată de TNPJVC, un grup cu capital mixt care are active de 70% deţinute de CGN şi de 30% de EDF (Électricité de France).

Centrala nucleară din Taishan a fost prima la nivel mondial care a operat un reactor nuclear EPR de nouă generație

„Prezenţa gazelor rare în circuitul primar este un fenomen cunoscut, studiat şi prevăzut în procedurile de exploatare a reactoarelor”, precizează EDF. Printre aceste „gaze rare” se numără argon, heliu, krypton, neon şi xenon.

Reactoarele EPR au fost considerate ca fiind promițătoare în materie de siguranță și eficiență față de reactoarele convenționale, producând în același timp mai puține deșeuri.

Centralele nucleare au furnizat mai puțin de cinci la sută din necesarul anual de energie electrică al Chinei în 2019, potrivit Administrației Naționale a Energiei, dar se preconizează că această pondere va crește pe măsură ce Beijingul încearcă să devină neutru în carbon până în 2060.

China are 47 de centrale nucleare cu o capacitate totală de producție de 48,75 milioane de kilowați – a treia cea mai mare din lume după Statele Unite și Franța – și a investit miliarde de dolari pentru a-și dezvolta sectorul energetic nuclear.

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin și omologul său chinez Xi Jinping au salutat legăturile strânse între țările lor în timp ce lansau lucrări la centralele nucleare construite de Rusia în China, informează france24.

Citeşte şi: Vladimir Putin nu garantează că Navalnîi va ieşi viu din închisoare. Primul interviu al liderului rus acordat presei americane, după trei ani

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Cine nu mai primeşte alocaţie pentru copii în luna mai 2025. Regula de care puţini părinţi au habar
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici