Posibile CAUZE ale durerilor de genunchi

Durerea de genunchi reprezintă una dintre cele mai comune afecţiuni în rândul populaţiei. Potrivit statisticilor, durerile de genunchi sunt cauza pentru aproximativ o treime dintre vizitele la medicii specialişti pentru durerile musculare şi de oase.

07 oct. 2016, 14:18
Posibile CAUZE ale durerilor de genunchi

Durerile de genunchi reprezintă o problemă specială pentru sportivi, peste jumătate dintre sportivi îndurându-le în fiecare an. Unele dintre cele mai frecvente motive pentru durerile genunchilor sunt ligamentele inflamate sau rupte şi alte afecţiuni ale cartilajelor. Dar genunchiul este o articulaţie complexă şi pot exista o mulţime de alţi factori ce pot cauza durerea. 

Aşchii de os. Uneori, o accidentare la genunchi poate determina ruperea unor fragmente de os sau cartilaj. Aceste bucăţi se pot fixa în articulaţie, declanşând inflamaţie şi durere, scrie doctorulzilei.ro.

Bursita. Bursa este un săculeţ de fluid care are rol de tampon şi protejează articulaţiile în mai multe zone ale genunchilor. Suprasolicitarea, căderile sau îndoirile bruşte şi repetate pot irita bursa, provocând dureri şi umflături la nivelul genunchilor. Există două tipuri de bursită numite „genunchii servitoarei” şi „genunchii predicatorului”. Un chist „Baker”, umflarea bursei din spatele genunchiului, poate fi cauzat de diferite leziuni sau de artrită.

Sindromul tendonului iliotibial. Tendonul iliotibial este o bucată de ţesut dur care face trecerea de la şold în josul tibiei. Dacă devine iritat din cauza suprasolicitării sau a altor probleme, se poate umfla, provocând dureri pe partea exterioară a genunchiului.

Sindromul plicii sinoviale. Plica este un pliu de ţesut aflat în articulaţia genunchiului. Atunci când aceasta devine iritată de la utilizarea excesivă, rezultatul poate fi inflamarea zonei, urmată de apariţia durerii.

Boala Osgood-Schlatter. Această afecţiune determină o umflătură dureroasă mai jos de genunchi, unde tendonul de la rotulă se „conectează” la tibie. De obicei este cauzată de suprasolicitarea şi iritarea tendonului, durerea putând apărea şi dispărea în timp. Este deosebit de frecventă la băieţii şi fetele aflaţi la vârsta adolescenţei.

Osteoartrita. Aceasta este o cauză frecventă pentru durerile de genunchi ale sportivilor sau non-sportivilor deopotrivă, în special pentru persoanele de peste 60 de ani.

Dislocarea rotulei. În acest caz, rotula se deplasează de la locul obişnuit, cauzând umflături şi dureri ale genunchilor. Poate fi rezultatul unui defect fizic sau al unei leziuni şi apare frecvent în adolescenţă.

Tendinita sau umflarea tendoanelor. Tendoanele sunt fâşii dure de ţesut care conectează oasele şi muşchii, iar suprasolicitarea poate face ca acestea să devină inflamate. În cazul în care o veche accidentare la genunchi nu a fost tratată în mod corespunzător, poate reveni şi provoca ocazional dureri constante ale genunchiului afectat.

Citeşte şi Lucruri pe care le poţi face pentru a preveni durerea la genunchi