Posibile rămăşiţe ale regelui Alfred cel Mare, care a condus regatul Wessex, testate de specialişti

Rămăşiţe umane despre care se crede că ar aparţine lui Alfred cel Mare, un rege care a domnit asupra Wessexului în secolul al nouălea, vor fi testate de specialiştii britanici, la câteva luni după ce aceştia au autentificat scheletul unui alt monarh, cel al regelui Richard al III-lea.

10 aug. 2013, 11:24
Posibile rămăşiţe ale regelui Alfred cel Mare, care a condus regatul Wessex, testate de specialişti

Potrivit Reuters, specialiştii au primit recent aprobarea de a analiza oasele umane descoperite într-un mormânt nemarcat situat în cimitirul unei biserici din Winchester, sud-vestul Angliei – oraş care a fost capitala regatului lui Alfred -, pentru a determina dacă scheletul aparţine uneia dintre cele mai cunoscute figuri din istoria Marii Britanii, informează Mediafax.

Alfred a condus regatul anglo-saxon Wessex, care se întindea peste aproape tot sudul Angliei, din 871 până în 899, şi a devenit celebru după ce i-a învins pe vikingii care invadaseră nordul ţării.

Rămăşiţele umane au fost exhumate în martie, însă abia de curând specialiştii au primit acordul bisericii unde s-a făcut descoperirea de a face testele. Scheletul rămâne în proprietatea bisericii, urmând să fie îngropat după efectuarea testelor.

Cercetătorii au spus că rezultatele vor fi cunoscute abia peste câteva luni.

Se pare că, după moartea regelui, scheletul său a fost mutat de mai multe ori, după care a fost îngropat la Hyde Abbey, o mănăstire căzută în ruină în secolul al 16-lea, iar apoi a sfârşit într-un mormânt nemarcat la biserica St Bartholomew, aflată în zonă.

Dacă se dovedeşte că scheletul aparţine lui Alfred cel Mare, acesta va fi al doilea monarh ale cărui rămăşiţe au fost autentificate anul acesta.

În februarie, o echipă de arheologi a anunţat că un schelet descoperit sub o parcare din oraşul Leicester din Anglia aparţine regelui Richard al III-lea, ultimul monarh din dinastia Plantageneţilor şi al casei de York, decedat în 1485.