Posibilele cauze pentru care nu reuşeşti să dormi

Tot mai mulți oameni suferă de insomie. Expunerea la lumina artificială a televizoarelor, a calculatoarelor și a telefoanelor înainte de culcare sporește vigilența și suprimă eliberarea hormonului de stimulare a somnului - melatonina. Sensibilitatea și ciclurile menstruale sunt, de asemenea, factori care ar putea explica de ce femeile sunt de două ori mai predispuse la insomnie, comparativ cu bărbații.

05 mart. 2018, 09:19
Posibilele cauze pentru care nu reuşeşti să dormi

Cauzele insomniei sunt multiple, spune Judith Davidson, cercetător și psiholog la Universitatea Queens din Kingston, Ontario. Dar iată care sunt principalii factori care provoacă insomnia:

Ai o stare depresivă

La fel ca în cazul apetitului, simptomele depresiei se pot schimba la extrem. S-ar putea să te simți dintr-o dată obosită și să dormi toată ziua sau să nu poți dormi deloc. O altă formă deosebit de comună de deprivare a somnului este să te trezești în mijlocul nopții, noaptea după noapte.

Lucrezi prea mult înainte de culcare

Foarte mulți oameni fac diverse activități înainte de culcare; pregătirea mâncării, grija față de copii, curățenia din casă etc. Recomandat este să îți oferi o oră numai pentru tine înainte de culcare. Citește o carte, fă-ți o baie – te va relaxa foarte mult. Încearcă una dintre aceste tehnici de relaxare înainte de culcare pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Există un dezechilibru hormonal

 O explicație pentru insomnie ar putea fi modificările hormonale care apar în timpul lunii. Ca femei, suntem predispuse la insomnie înainte și în timpul menstruației, ea fiind provocată de durere și schimbările de dispoziție.

Fumezi

Sunt persoane care pot renunța la fumat, în timp ce altele nu. De asemenea, există multe motive pentru care ar trebui să se renunțe la fumat, iar insomnia este una dintre ele. Nicotina este un stimulent care provoacă trezirea în timpul nopții și din moment ce te trezești, simți nevoia să mergi și să fumezi o țigară, lucru care îți afectează calitatea somnului. 

Dormi în timpul zilei

Dormitul în timpul zilei poate fi o modalitate excelentă de a te reîncărca sau de a te odihni mai bine, dar este posibil să îți fie foarte greu să adormi seara. Recomandat este să se doarmă cel puțin 30 de minute după-prânz.

Ți-ai dereglat ceasul biologic

Statul în weekend până târziu în noapte și dormitul a doua zi până târziu este un cadou pe care ni-l facem după o săptămână cu multă muncă, nu-i așa? Însă acel mic răsfăț este suficient pentru a deregla ceasul biologic. Chiar dacă te bagi la culcare devreme duminică seara, nu vei reuși să adormi și luni vei fi mult mai obosită.

Bei prea multă cafea

Simți că ai nevoie de patru cafele extra-mari în timpul zilei? S-ar putea ca din cauza consumului excesiv de cafea să nu reușești să dormi noaptea. Nu este recomandat să bei ceai sau cafea seara, pentru că poate inferfera cu hormonul somnului, melatonina. În plus, încearcă să nu bei mai mult de două cești cu cafea pe zi. 

Medicamente care îngraşă


loading...