Postul Adormirii Maicii Domnului: Ce nu e bine să faci

Postul Adormirii Maicii Domnului incepe pe 1 august si dureaza pana pe 15 august. Lasata secului pentru post se face pe 31 iulie in acest an.

30 iul. 2018, 16:12
Postul Adormirii Maicii Domnului: Ce nu e bine să faci

În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Este un post aspru, dacă ținem seamă de faptul că Biserica Ortodoxă ne cere ajunare până la ora 15.00, în zilele de luni, miercuri și vineri, iar după această oră, ne cere să consumăm mâncare uscată, scrie site-ul crestinortodox.ro. Nici în celelalte zile, nu avem parte de un post ușor: marți și joi se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă și duminică avem dezlegare la untdelemn și vin. În acest post este dezlegare la untdelemn și vin și în zilele de marți și joi.

Ce nu este bine sa faci

In postul Sfintei Maria, credinciosii nu trebuie sa se abtina doar de la anumite alimente ce sunt intezise ci si de la pacate. De asemenea, persoanele care postesc nu trebuie sa se intristeze ca pierd satisfactia unor mancaruri savuroase, deoarece prin retinerea de la aceasta vor fi partasi unor daruri care ii fac mostenitori ai Imparatiei lui Dumnezeu.

Potrivit Crestinortodox.ro, in acest post se recomanda ajunare luni, miercuri si vineri pana la ora 15.00. De la aceasta ora se pot consuma numai alimente uscate.

Martea si joia nu trebuie sa consumi ulei, de niciun fel. Perioada dintre cele doua Santamarii, numita Intre Santamarii, se considera timp optim pentru semanaturile de toamna.

Nu munciți pe 14 august, dacă sunteți însărcinate

În aceste zile de post, se recomandă să fie citit, zilnic, Paraclisul Maicii Domnului. Tradiția spune că femeile care sunt însărcinate, nu au voie să muncească pe data de 14 august, pentru a avea copii sănătoși.

Cine încalcă datina, se crede că va avea o naștere cu mari dureri. De asemenea, nu aveți voie să vă tundeți părul, să-l aruncați și să mergeți înapoi, pentru că se va întrista și va plânge Maica Domnului.

Fetele care vor să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Preasfânta să le ajute să-și găsească jumătatea. 15 august e ultima zi în care se mai culeg flori de leac.