Miza de a fi parlamentar: zeci de mii de lei lunar. Aleşii beneficiază de venituri generoase şi decontarea cheltuielilor

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Alegerile parlamentare din 11 decembrie reprezintă o miză importantă pentru mii de cetăţeni care speră să câştige un loc în viitorul Legislativ. Rolul de deputat sau senator presupune, pe lângă o mulţime de responsabilităţi, şi o serie de avantaje de care cetăţeanul de rând nu beneficiază. Iar beneficiile nu se limitează doar la mandatul aflat în desfăşurare, ci se prelungesc şi după ce acesta se încheiere. Mai exact, începând din 2016, sute de foşti parlamentari beneficiază de pensii speciale.

07 dec. 2016, 07:19
Miza de a fi parlamentar: zeci de mii de lei lunar. Aleşii beneficiază de venituri generoase şi decontarea cheltuielilor

ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Pe data de 11 decembrie, românii îşi aleg deputaţii şi senatorii care se vor ocupa de legile ţării pentru următorii patru ani. În teorie, misiunea aleşilor nu este uşoară deloc, însă, cu toate astea, nu puţini sunt cei care au intrat în lupta pentru un loc în viitorul Parlament. Pe lângă indemnizaţia lunară netă (aproape de trei ori mai mare decât salariul mediu pe economie), beneficiile de care au parte parlamentarii nu sunt deloc de neglijat.

Venituri pentru senatori şi deputaţi

Deputații şi senatorii primesc, pe durata exercitării mandatului, o indemnizaţie lunară stabilită prin lege. În prezent, indemnizaţia brută medie a unui deputat sau senator este de peste 7.000 de lei (peste 5.000 de lei net), dacă acesta nu ocupă şi funcţii de conducere în Parlament, în comisii sau în Biroul Permanent al Camerei din care face parte. Pentru şefii de comisii şi liderii Biroului Permanent, indemnizaţia brută lunară poate depăşi 19.000 de lei.

La această indemnizaţie fixă lunară se poate adaugă suma forfetară, tot lunară, pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare, care valorează nu mai puţin de o indemnizaţie şi jumătate, adică alţi peste 17.000 – 18.000 de lei, brut (12.000 de lei – 13.000 de lei, net). Astfel, venitul lunar brut poate ajunge la aproximativ 24.000 – 25.000 de lei. 

Veniturile de mii de lei ale parlamentarilor sunt doar un vis frumos pentru cei mai mulţi români. Potrivit datelor Ministerului Muncii, publicate de zf.ro în luna mai 2016, circa 44% dintre angajaţii români au venituri de sub 1.000 de lei net pe lună (adică peste 2 milioane de salariaţi), iar 28% câştigă între 1.000 şi 1.700 de lei net pe lună (adică peste 1,3 milioane de persoane). Aproape un sfert, 23% dintre angajaţi (1,1 milioane de persoane) câştigă între 1.700 şi 4.000 de lei net pe lună, în timp ce 5% dintre salariaţii români (circa 250.000 de oameni) câştigă peste 4.000 de lei, net, pe lună. 

Dacă ţinem cont şi de orele de muncă, cetăţeanul de rând iese, din nou, în dezavantaj. Spre deosebire de un angajat care lucreaza 8 ore pe zi, cinci zile pe saptamana, parlamentarii muncesc, în medie, 6 ore pe zi, patru zile pe săptămână, nouă luni pe an.

În Senatul României sunt 162 de senatori. Potrivit datelor publicate pe site-ul Senatului, (ultima actualizare a fost făcută în august 2016), cea mai mică indemnizaţie netă lunară a fost de 5.401 lei, iar cea mai mare, 15.825 de lei, care corespunde venitului preşedintelui instituţiei, Călin Popescu Tăriceanu.

În Camera Deputaţilor sunt 356 de deputaţi. Potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei (ultima actualizare a fost făcută în septembrie 2016), cea mai mică indemnizaţie netă lunară a fost de 3.190, iar cea mai mare, 15.741 de lei, cât este venitul preşedintelui Camerei, Florin Iordache.

În afară de banii din indemnizaţii, parlamentarii beneficiază şi de o mulţime de alte beneficii faţă de cetăţenii de rând.

Diurna pentru senatori şi deputaţi

Potrivit legii 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, aleşii prezenţi la lucrările Parlamentului, care nu
au domiciliul în Bucuresti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizaţia lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator.

De asemenea, mai beneficiază de diurnă deputaţii şi senatorii care se deplasează în timpul vacanţelor parlamentare în cadrul circumscripţiilor electorale în care au fost aleşi, altele decât cele în care au domiciliul, sau la Bucureşti, pentru îndeplinirea unor sarcini legate de exercitarea mandatului.

Cazare pentru senatori şi deputaţi

Deputaţilor şi senatorilor care nu au domiciliul în București sau judeţul Ilfov li se acordă lunar, pe durata mandatului, pe bază de declaraţie pe propria răspundere, o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, pentru acoperirea chetuielilor de cazare în Bucureşti. Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puțin de jumătate din indemnizaţia brută a deputatului, respectiv al senatorului.

În plus, deputaţii şi senatorii au dreptul să deconteze cazarea în teritoriu, în unităţi de primire turistice cu clasificare de cel mult 4 stele, sau pot primi 2% din indemnizaţia lunară brută pentru fiecare noapte de cazare.

Mai mult, deputaţii şi senatorii care se deplasează în timpul vacanţelor parlamentare în cadrul circumscripţiilor electorale în care au fost aleşi, altele decât cele în care au domiciliul, sau la Bucureşti, pentru îndeplinirea unor sarcini legate de exercitarea mandatului, beneficiază de cazare în limita numărului de zile stabilit de Biroul permanent al Camerei Deputatilor, respectiv de Biroul permanent al Senatului.

Transport pentru senatori şi deputaţi

Parlamentarii s-au asigurat şi la capitolul „transport”. Aleşii nu vor mai beneficia de autoturisme pentru deplasarea în colegiile şi circumscripţiile electorale, ci vor primi o sumă forfetară în vederea acoperirii cheltuielilor de transport, care va fi decontată prin declaraţii pe propria răspundere. Suma nu este cuprinsă în lege, ci rămâne să fie stabilită de către conducerea Parlamentului, cuantumul fixat în prezent fiind în valoare de 1.400 de lei. De asemenea, parlamentarii beneficiază de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. 

Decontarea cheltuielilor pentru bunuri şi servicii

Potrivit senat.ro, parlamentarii îşi pot deconta o serie de cheltuieli:

  • chiria pentru sediul birourilor parlamentare
  • energia electrică
  • gazele naturale
  • energia termică și apă caldă 
  • cheltuieli de salubritate
  • apă curentă și canalizare
  • furnituri și materiale de birou
  • consumabile pentru computere
  • materiale și ustensile pentru curățenie
  • reparația bunurilor din dotarea birourilor 
  • publicații și abonamente la presa locală și națională
  • cărți
  • abonament telefon mobil
  • anunțuri în mass-media
  • reparații curente și igienizări efectuate la sediul birourilor parlamentare
  • convorbiri pe liniile de telefonie fixe – numai convorbiri naționale
  • abonament și trafic internet la sediul biroului parlamentar
  • elaborare și actualizare pagină web
  • abonament TV cablu sau satelit
  • expedieri poștale
  • cost servicii medicale la angajarea personalului în cadrul birourilor 

Pensii speciale pentru senatori şi deputaţi

În 2015, parlamentarii şi-au votat mai multe beneficii, printre care legea privind pensiile speciale şi majorări de indemnizaţii de 10%, la un loc cu toţi bugetarii.

Astfel, deputaţii şi senatorii beneficiază de pensii speciale de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare. Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.

Pensia se va acorda în limita a trei mandate, urmând să fie calculată ca produs al numărului de luni de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută aflată în plată. Astfel, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o pensie specială de circa 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, circa 4.600 de lei.

CITEŞTE ŞI: Ghidul ALEGERILOR PARLAMENTARE 2016. Unde votezi pe 11 decembrie