Postul Paştelui 2021. Când este dezlegare la peşte

Postul Învierii Domnului ține şapte săptămâni, începe după Duminică izgonirii lui Adam din Rai și se încheie în Sâmbătă Mare. Anul acesta Postul Paștelui la ortodocşi începe pe 15 martie.

14 mart. 2021, 10:28
Postul Paştelui 2021. Când este dezlegare la peşte

Postul Paştelui 2021. Acest post este cel mai lung post de peste an şi, totodată, cel mai aspru. El durează, de fapt, 40 de zile, acestora adăugându-se zilele din Săpămâna Patimilor.

Postul Paştelui 2021. Ce este interzis în Postul Mare

În Postul Mare este interzisă organizarea de nunți și botezuri. Această perioadă care precede Învierii Domnului amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Acesta este motivul pentru care petrecerile, veselia, muzica şi dansul sunt considerate nepotrivite.

Postul Mare este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii, și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare, potrivit alba24.ro.

Pe parcursul acestui post, credincioşii nu trebuie să consume anumite alimente: carne, ouă, pește, brânză, lapte, untdelemn. De asemenea, fumatul şi consumul de alcool sunt interzise. Pe lângă faptul că se abţin de la aceste feluri de mâncare, este bine ca oamenii care ţin post să se roage şi să meargă la sfintele liturghii, pentru o purificare sufletească completă.

Citeste si Postul Paştelui 2021. Când începe şi ce nu ai voie să faci pe durata celor 40 de zile de post

Ce poţi mânca sănătos în Postul Mare

Pe parcursul postului, este important să avem grijă la alimentele consumate pentru a nu crea dezechilibre severe în organism, care oricum este lipsit de proteina animală. Astfel, se recomandă consumul de legume crude/conservate/înghețate, de fructe, de cereale şi de leguminoase, preparate cât mai divers.

Postul Paştelui 2021. Când este dezlegare la peşte

Pe parcursul Postului Mare, există câteva zile în care este dezlegare la peşte şi la untdelemn. Zilele cu dezlegare la pește sunt Praznicul Bunei Vestiri (25 martie) și Floriile, în duminica dinaintea Paștelui. Când Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin. Când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin).

În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, şi atunci doar pâine, şi se bea apă, iar în Vinerea Mare se ţine post negru.

În miercurea din Săptămâna Patimilor nu se mănâncă nimic până seara, iar cina constă tot din pâine şi se adaugă şi legume fierte fără untdelemn.

Citeste si Brânza vegetală din comerţ, pericol pentru sănătate. Avertismentul Mihaelei Bilic: „Este orice, mai puțin mâncare sănătoasă”

Credincioşii care vor să respecte cu stricteţe acest post, trebuie ca, pe parcursul lui, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) să mănânce uscat o singură dată pe zi (seara), iar sâmbătă şi duminică de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.

În 2021, Paștele ortodox va fi sărbătorit în data de 2 mai, când va fi o minivacanță de patru zile. Paștele catolic va fi în 4 aprilie.