Postul Paştelui 2021. De ce nu este bine să fumezi în post. ÎPS Teodosie: „Fumatul e păcat mai mare ca beţia”

Postul Paştelui se întinde pe durata a şapte săptămâni, timp în care credincioşii trebuie să se abţină de la produsele de origine animală, de la plăcerile carnale, de la petreceri şi de la orice altă activitate care aduce desfătare sufletului.

16 mart. 2021, 14:53
Postul Paştelui 2021. De ce nu este bine să fumezi în post. ÎPS Teodosie: „Fumatul e păcat mai mare ca beţia”
ÎPS Teodosie

Postul Paştelui 2021. După ce ÎPS Ignatie, Episcopul Huşilor, a spus că perioada postului ar trebui folosită şi pentru schimbarea unor deprinderi care dau dependenţă, cum ar fi folosirea excesivă a tehnologiei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a subliniat necesitatea renunţării la vicii precum fumatul sau alcoolul. Înaltul prelat i-a criticat pe cei care fumează avertizându-i că acesta este un obicei împotriva firii. Mai mult, ÎPS Teodosie a subliniat faptul că acela care ţine post şi fumează de fapt nu posteşte.

Citeste si Postul Paştelui 2021. Ce este bine să faci în prima săptămâna a postului pentru a fi mântuit de păcate. Patriarhul Daniel: „Este o săptămână cu o intensitate a pocăinţei deosebită”

Și ce însemnează postul? Luați aminte: unii acoperă niște păcate care spun că sunt relative. Că n-ar avea importanță. Părintele Cleopa foarte frumos observă și zice că fumatul, deși nu e mâncare, dar e mare păcat. Mai mare ca beția. Pentru că este împotriva firii. Astfel încât, cine fumează, nu ține nicio zi de post. Să ia aminte cei care au acest nărav: din seara asta să-l lase. Și nu vă amăgiți zicând ”mai rărim”. Dintr-odată!”, a spus Teodosie.

Postul Paştelui 2021. IPS Teodosie atrage atenţia: Tinerii trebuie să postească mai mult, pentru potolirea desfrâului!

Mulţi se întreabă cine să ţină post: de la copiii de trei ani cu moderaţia cuvenită până la şapte ani, toţi oamenii trebuie să ţină post. Cine trebuie să ţină post mai mult? Tinerii trebuie să ţină post mai mult. Să nu vă miraţi. Pentru că postul ce face? Potoleşte toate pornirile pătimaşe, biruieşte lăcomia, zburdălnicia, desfrâul, mânia, iuţimea. Toate păcatele şi patimile care sunt pentru noi cu adevărat cea mai grea povară pe care o ducem. La aceste păcate noi nu ne putem întâlni cu Dumnezeu“, a spus arhiepiscopul Tomisului, potrivit Adevărul.

În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. Totodată, aceştia trebuie să adopte o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.

Citeste si Postul Paştelui 2021. IPS Teodosie atrage atenţia: Tinerii trebuie să postească mai mult, pentru potolirea desfrâului!

În Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise. Pe parcursul întregului post există așa-numitele dezlegări la pește. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri (25 martie) și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui.