Poţi alege vaccinul cu care să te imunizezi împotriva Covid-19? Răspunsul directorului DSU

Poţi alege vaccinul cu care să te imunizezi împotriva Covid-19? Aceasta este întrebarea românilor care urmează să se vaccineze împotriva coronavirusului. Călin Alexandru, director DSU şi membru CNCAV a lămurit acest aspect.

28 ian. 2021, 18:13
Poţi alege vaccinul cu care să te imunizezi împotriva Covid-19? Răspunsul directorului DSU
Poţi alege vaccinul cu care să te imunizezi împotriva Covid-19? Răspunsul directorului DSU

Poţi alege vaccinul cu care să te imunizezi împotriva Covid-19? Potrivit unui comunicat al Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV), începând cu 1 februarie România va începe vaccinarea cu serul produs de compania americană Moderna. În aceste condiţii, mulţi români se întreabă dacă pot alege să se vaccineze cu serul produs de Pfizer/BioNTech sau cu cel produs de Moderna.

Poţi alege vaccinul cu care să te imunizezi împotriva Covid-19?

Călin Alexandru, director DSU și membru CNCAV a făcut precizări importante despre cum va fi folosit vaccinul produs de Moderna și a lămurit dacă cetățenii pot opta pentru serul Moderna sau pentru cel produs de Pfizer/BioNTech.

„În momentul de față vom utiliza dozele Moderna în paralel cu cele ale Pfizer/BioNTech, în următorul fel – persoanele care vor primi prima vaccinare începând cu 1 februarie, vor primi vaccinul Moderna. Cetățenii care în același centru de vaccinare vor face rapelul, vor primi doza de la Pfizer, așa cum au primit prima doză.

Vreau să lămuresc dacă persoanele vor putea alege. Procesul de vaccinare este politică de sănătate publică. Nu este un proces de alegere, cum am merge într-un magazin să cumpărăm un fular. Deci nu este o chestiune de opțiune a persoanei, ci sunt luate în considerare, la momentul când se face administrarea unui vaccin sau altul, în primul rând elemente legate de partea medicală, după aceea cea legată de disponibilitatea vaccinului, sau elemente legate de partea de sănătate publică și de protecție generală a populației față de virusul SARS-CoV-2.

Deci, din acest punct de vedere nu va exista posibilitatea de alegere, este o chestiune care se decide la nivelul centrului de vaccinare în funcție de disponibilitate și în funcție de recomandările medicale.”, a spus
Călin Alexandru, director DSU și membru CNCAV, potrivit digi24. 

Citeşte şi Alexandru Rafila, precizări importante despre vaccinurile Pfizer și de la Moderna

Persoanele reprogramate vor fi vaccinate cu Moderna. Care sunt diferențele dintre BioNTech Pfizer și Moderna

Persoanele reprogramate vor fi imunizate cu vaccinul Moderna. Pentru informarea opiniei publice și în vederea bunei gestionări și desfășurări a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, Grupul de comunicare al CNCAV a făcut următoarele precizări legate de persoanele reprogramate:

Citeşte şi Prospectul vaccinului anti-Covid dezvoltat de Moderna. Ce reacţii adverse poate avea şi pentru cine nu e recomandat

„Începând cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile.

Totodată, începând cu data de 28 ianuarie a.c., se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale. Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile).

Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile.

În ceea ce privește persoanele reprogramate din Etapa a II-a din categoria domenii esențiale, aceasta se face prin intermediul platformei informatice, în ordinea realizării programărilor inițiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate inițial. CNCAV a formulat deja noile cerințe operaționale către Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfășoare optim.

Toate persoanele reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului. De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conține noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secțiunea „Programările mele”, direct în platformă”.