Poți ieși la pensie și cu 15 ani mai devreme. Detaliul din Legea pensiilor pe care mulți români nu-l știu, în ce condiții se aplică

Persoanele din România care pot ieși la pensie și cu 15 ani mai devreme. În ce condiții ai posibilitatea să te pensionezi mai repede?
Irina Dumitrescu
13 ian. 2025, 16:29
Poți ieși la pensie și cu 15 ani mai devreme. Detaliul din Legea pensiilor pe care mulți români nu-l știu, în ce condiții se aplică

Legea nr. 360/2023 reglementează pensionarea anticipată pentru persoanele cu handicap, în funcție de severitatea afecțiunilor și de perioada de contribuție la sistemul public de pensii.

Românii care se pot pensiona și cu 15 ani mai devreme

Noua lege a pensiilor, intrată în vigoare în septembrie 2023, stabilește vârsta standard de pensionare la 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Totuși, aceasta va crește treptat până în 2035, în funcție de anul și luna nașterii, conform unui calendar eșalonat (anexa 5 la lege). Documentul detaliază vârsta de pensionare, stagiul complet de cotizare și stagiul minim necesar.

Pentru femei, vârsta de pensionare și stagiul complet de cotizare vor crește treptat între 2025 și 2035. Astfel, vârsta standard de pensionare va ajunge de la 62 de ani și 4 luni la 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare va crește de la 32 de ani și 10 luni la 35 de ani. Stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani.

Potrivit articolului 52 din Legea nr. 360/2023, persoanele cu handicap grav pot ieși la pensie cu 15 ani mai devreme, cu condiția să fi contribuit cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare (adică cel puțin 12 ani din cei 35 necesari).

Citește și DOCUMENT Ministerul Muncii a semnat ordinul, se dau bani de la stat pentru această categorie de români

Persoanele cu handicap accentuat pot ieși la pensie cu 10 ani mai devreme, dar numai dacă au contribuit cel puțin două treimi din stagiul complet (respectiv 23 de ani și 4 luni). În cazul persoanelor cu handicap mediu, pensionarea anticipată este posibilă cu 10 ani mai devreme, dar doar dacă au contribuit integral la sistemul public de pensii (35 de ani).

De exemplu, o femeie născută în ianuarie 1970 va ajunge la vârsta standard de pensionare de 65 de ani în ianuarie 2035, conform anexei 5 a legii. Dacă aceasta are un handicap și a contribuit la sistemul de pensii, va beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. Astfel, pentru un handicap grav, pensionarea ar fi fost posibilă în ianuarie 2020, la 50 de ani (cu 15 ani mai devreme), dar era necesar să fi contribuit cel puțin 12 ani.

Pentru un handicap accentuat, pensionarea poate avea loc în ianuarie 2025, la 55 de ani (cu 10 ani mai devreme), cu condiția ca persoana să fi contribuit cel puțin 23 de ani și 4 luni. În cazul unui handicap mediu, pensionarea se poate face la 55 de ani, dar doar dacă s-au cotizat cei 35 de ani necesari.

Legea prevede că la calculul stagiului de cotizare nu sunt incluse perioadele de asigurare voluntară pe baza unui contract de asigurare. Persoanele care doresc să beneficieze de pensionare anticipată din cauza unui handicap trebuie să prezinte certificatul de încadrare în gradul și tipul de handicap, cu valabilitate permanentă, conform Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Vezi și EXCLUSIV Șeful Casei de Pensii face precizări importante despre indexare. Când ar putea primi mai mulți bani seniorii

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Dispare o facultate de top din România. Ce se va întâmpla cu studenții deja înscriși
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Trei regiuni din România vor fi lovite de ciclonul ce a generat cod roșu în Europa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Cât costă trei nopți de cazare în hotelurile vedetelor noastre, în minivacanța de 1 Mai 2025
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Facturile la energie NU sar în aer de la 1 iulie. Ce pregătește Guvernul pentru românii vulnerabili
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”