Poţi obţine despăgubiri de până la 300 de lei dacă ţi se opreşte curentul. Veşti bune pentru români

Românii afectaţi de întreruperile neprevăzute de curent pot obţine despăgubiri de până la 300 de lei, potrivit unui ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

15 iun. 2021, 16:46
Poţi obţine despăgubiri de până la 300 de lei dacă ţi se opreşte curentul. Veşti bune pentru români
Poţi obţine despăgubiri de până la 300 de lei dacă ţi se opreşte curentul. Veşti bune pentru români

Poţi obţine despăgubiri de până la 300 de lei dacă ţi se opreşte curentul. Românii afectaţi de întreruperile de curent electric pot obţine despăgubiri cuprinse între 5 lei şi 300 de lei.

Poţi obţine despăgubiri de până la 300 de lei dacă ţi se opreşte curentul

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat în ședința de marți o decizie prin care impune operatorilor de distribuție a energiei electrice să-şi despăgubească clienții afectați de întreruperile neplanificate.

Românii vor fi despăgubiţi inclusiv pentru întreruperile de energie electrică scurte, între 3 secunde și 3 minute.

„Pentru fiecare astfel de depășire operatorii de distribuție vor acorda compensații tuturor utilizatorilor afectați, astfel:

• înaltă tensiune: 300 RON peste 10 întreruperi pe an,
• medie tensiune: 10 RON peste 10 întreruperi pe săptămână,
• joasă tensiune: 5 RON peste 10 întreruperi pe săptămâna.

Impactul acestei măsuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizării întreruperilor scurte și prevederea acordării de compensații utilizatorilor la depășirea numărului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua măsuri rapide și eficiente pentru remedierea disfuncționalităților care în prezent se manifestă în diferite zone de rețea de joasă tensiune și care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum și generarea de disconfort clienților”, potrivit unui comunicat de presă transmis de ANRE.

Citeşte şi Amenzi de peste 2 milioane lei de la ANRE pentru Hidroelectrica, Electrica, E.ON şi ENEL pentru practicile privind liberalizarea pieţei

Ordinul prevede și acordarea posibilității utilizatorilor de a-și monta pe cheltuială proprie analizoare de calitate.

„Pentru nerespectarea indicatorilor de performanță privind calitatea curbei de tensiune, operatorul de distribuție are obligația de a acorda utilizatorilor următoarele compensații:

• pentru persoane juridice: 270 RON la 110kV, respectiv 130 RON la JT și MT pentru fiecare perioadă de monitorizare;
• pentru persoane fizice: 270 RON la 110kV, respectiv 70 RON la JT și MT pentru fiecare perioadă de monitorizare”, au transmis reprezentanții ANRE.

Ordinul aprobat de ANRE în şedinta de marţi mai prevede adăugarea la indicatorii de calitate comercială a serviciului de distribuție a termenului de 90 de zile de realizare a racordării, inclusiv recepția și punerea în funcțiune a instalației de racordare pentru utilizatorii clienți casnici și clienți finali noncasnici ale căror locuri de consum sunt alimentate prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2500 metri. Pentru nerespectarea acestui indicator s-a prevăzut un cuantum al compensației de 100 de lei, indiferent de nivelul de tensiune sau de categoria utilizatorului.

„Stabilirea unui calendar de implementare a unor echipamente cu rol de monitorizare a continuității în alimentarea cu energie electrică și a calității tehnice a energiei electrice. Prin actul normativ aprobat a fost prevăzut un calendar gradual pentru montarea de analizoare de calitate astfel încât 100% din stațiile electrice să fie monitorizate cu ajutorul acestor echipamente până la sfârșitul anului 2026, respectiv 100% din posturile de transformare până la 01.01.2028. Acest program de implementare este corelat cu prevederile calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel naţional, aprobat de ANRE, oferind operatorilor de distribuție concesionari cadrul de reglementare pentru organizarea activității și planificarea investițiilor în rețelele electrice de distribuție astfel încât aceștia să asigure un serviciu de calitate tuturor utilizatorilor deserviți.

Citeşte şi ANRE anunţă regularizarea facturilor pentru cine nu schimbă contractul până pe 30 iunie

Stabilirea unor intervale privind preluarea apelurilor telefonice efectuate de utilizatorii rețelei prin centrele de telefonie gestionate de operatorii de distribuție, și anume:

– maximum 30 de secunde de la inițierea apelului de către utilizator până la preluarea acestuia, fără intervenția operatorului uman;
– maximum 180 de secunde de la preluarea apelului pentru posibilitatea utilizatorului de a selecta opțiunea de a transfera apelul la un operator uman;
– maximum 20 de minute de la preluarea apelului pentru începerea convorbirii utilizatorului cu un operator uman.

Prin această măsură se urmărește îmbunătățirea comunicării între utilizator și operatorul de distribuție astfel încât evenimentele semnalate de utilizatori să poată fi preluate cât mai rapid în scopul remedierii, precum și reducerea timpilor de așteptare în beneficiul utilizatorilor”, a mai transmis ANRE.


loading...
Partenerii noștri