Povestea CAMEREI în care acum 45 de ani s-a născut INTERNETUL. Fără ea, Facebook sau Google nu ar fi existat

Camera 3420 a Universităţii din California este considerat locul în care a fost născut internetul. Astfel, în data de 29 octombrie 1969, la ora 22.30 a fost trimis primul mesaj între două calculatoare. Cu toate că sistemul a picat după primele două litere, aceasta fiind prima conexiune online.

12 apr. 2014, 09:07

Din exterior, camera pare una normală, cu o maşină de scris uriaşă şi o catedră plină de electronice vechi. Cu toate acestea, este locul de naştere al internetului, fiind camera din care a fost trimis primul mesaj online, potrivit Daily Mail.

Citeşte şi Toată lumea va avea acces gratuit la Internet din 2015

În data de 29 octombrie 1969, la ora 12.30, profesorul Leonard Kleinrock şi echipa sa au trimis un mesaj Universităţii Standford cu ajutorul internetului, doar că acesta a picat după doar două litere.

În timpul studenţiei, Kleinrock a avut o teorie matematică potrivit căreia ar putea fi trimise informaţii între calculatoare dacă ar fi împărţite în „pachete de informaţii”. Acestea ar putea fi schimbate între diferiţi utilizatori din diferite locaţii.

Cercetarea a fost descoperită de Departamentul de Apărare al SUA, care a vrut să folosească tehnica pentru a distribui lucrări academice. Ulterior, au fost inventate o serie de dispozitive de transmitere a datelor, asemănătoare „routere-lor” din prezent.

Citeşte şi Partea întunecată a Internetului. Ce se întâmplă pe reţelele secrete şi pe site-urile ascunse

Primul nod a fost UCLA,al doulea Standford, iar comunicarea online dintre cele două universităţi a devenit începutul internetului. Primul mesaj ar fi trebuit să fie „Log in”, dar după ce au fost tastate literele „l” şi „o” sistemul s-a oprit, prima legătură stabilă ARPANET fiind făcută aproape o lună mai târziu în data de 21 noiembrie. Ulterior, în luna decembrie, alte două legături au fost create între universităţi, participând atât Universitatea din Utah, cât şi Universitatea din California din Santa Barbara. Până în 1975 erau deja 57 de noduri, iar în 1981 213, urmând ca apoi internetul să crească în popularitate cu o viteză uimitoare.

Puţine aparate din acel moment istoric au fost păstrate. Nu au fost făcute nici măcar fotografii, însă camera a fost deschisă publicului în anul 2011 după ce a fost transformată într-un laborator de calculatoare şi restaurat de echipa iniţială de cercetători.

Nu am ştiut ce facem acolo, nu am făcut nici măcar poze„, a declarat Kleinrock.

Citeşte şi Ţara în care Internetul a fost INTERZIS. Ce riscă cei care nu se conformează