Povestea ciobanului care a fugit din ţară cu 1500 de oi, cu o lună înainte de Revoluţie

Un cioban sătul de nedreptăţile dictatorilor şi-a luat turma de oi şi a plecat din ţară cu doar o lună înainte de Revoluţie. A trecut graniţa fraudulos în noiembrie 89, cu planuri mari. Ar fi vrut să-şi ducă mioarele până în Australia unde să înceapă o viaţă nouă.  Evenimentele din decembrie aduceau un suflu nou, libertate şi speranţă de mai bine. Aşa că, după doar 6 luni, s-a întors acasă.

15 ian. 2017, 06:52
Povestea ciobanului care a fugit din ţară cu 1500 de oi, cu o lună înainte de Revoluţie

Ioan Bratu provine dintr-o familie de ciobani. Nu a avut niciodată grija zilei de mâine şi poate tocmai asta a atras atenţia autorităţilor comuniste. Averea i-a fost mereu vânată.

Sătul să i se tot ia avuţia şi să îndure ani de zile abuzurile comunismului, omul s-a gândit să plece din ţară. Însă nu era deloc uşor să treacă graniţa cu miile de oi pe care le avea.

A trecut în Ungaria, cu turma de oi, doi cai, ciobanii săi de la stână şi o femeie care voia să ajungă în Franţa, la soţul ei. A stat şase luni în ţara vecină şi a avut ocazia să plece cu mioarele pâna în Australia. Revoluţia şi dorul de casă l-au întors însă din drum.

Ciobanul spune că nu a fost singurul care a plecat fraudulos din ţară, în acea perioadă. La o lună după fuga lui, Nadia Comăneci avea să ia calea străinătăţii. Omul spune acum că nu regretă nimic iar dacă ar trebui, ar repeta experienţa.

Citeşte şi Copil bolnav de diabet, gest impresionant pentru alt copil sărac