Povestea cutremurătoare a unei românce cu două facultăţi. Din profesoară a ajuns măturătoare în Italia

Povestea cutremurătoare a unei românce face furori în presa din Italia încă de anul trecut. O fostă profesoară, Augustina Stanciu, în vârstă de 55 de ani, absolventă a două facultăți, a renunțat la meseria ei și a plecat, gonită de sărăcie, peste hotare în căutarea unui trai mai bun.

06 iun. 2017, 15:29
Povestea cutremurătoare a unei românce cu două facultăţi. Din profesoară a ajuns măturătoare în Italia

Românca a ajuns de la catedră la munca de jos, fiind măturătoare în Italia, unde strânge gunoaiele de pe stradă, în orășelul Lodi, însă nu se plânge de noua ei meserie, ci, din contră, este foarte încântată de ceea ce face. Ea lucrează ca măturătoare din 2006 și spune că acolo această ocupație o au, de obicei, bărbații.

„Eram singura femeie și cooperativa a trebuit să ceară permisiunea de la Astem pentru a mă angaja. Acum mai e încă o colegă. Trec cu furgoneta dimineața, golesc coșurile, schimb sacii și strâng mizeria de pe stradă. Este obositor să mături, dar când am terminat, văd strada foarte curată și mă simt satisfăcută”, a explicat românca, anul trecut, potrivit site-ului Gazeta Românească.

Augustina susține că acum câștigă a între 850 – 900 de euro lunar și munca de operator ecologic este una frumoasă.

„Îmi oferă satisfacție și chiar dacă sunt singura femeie, colegii mei se poartă bine cu mine. Câștig între 850 și 900 de euro pe lună și sunt reprezentat sindical de întreprindere pentru organizația USB Federazione din Lodi. Băieții de la Astem care mătură străzile câștigă cu circa 300 de euro în plus. Mă trezesc la 4.30. La 5 ies din casă, la Casaletto Ceredano, la 5 și 40 sunt la Montanaso; îmi pregătesc uneltele, verific ca furgoneta să fie în regulă și la 6 sunt la Lodi gata să încep munca, sunt ocupată până la miezul zilei. Și sâmbăta și duminica m-am arătat disponibilă să curăț străzile cu suflătorul”, a mai spus aceasta pentru „Il Cittadino” , citat de Gazeta Românească.

Cu banii pe care îi câştigă, femeia își ajută fiica și nepoțelele

„În România am luat o diplomă în agricultură și una în educație tehnologică, un fel de inginerie. Am studiat și geografie – povestește -, dar îmi mai lipseau câteva examene pentru a susține lucrarea de final. Am predat la școala generală și la liceu, dar acolo salariile sunt mici și vroiam ca fiica mea să continue să studieze. Am rămas văduvă și am venit în Italia. Am găsit un loc de muncă onest care îmi permite să-mi ajut fiica. Ea are 32 de ani, două fetițe, o licență în științe politice și acum studiază dreptul”, a declarat românca.

Lodi este un oraș din Italia, cu 42.702 locuitori, capitala provinciei Lodi. Este situat în partea central-sudică a Lombardiei, pe malurile râului Adda. În Lodi există o comunitate românească numeroasă, de aproximativ 1800 de persoane, conform unuor date din anul 2014.