Povestea dramatică a unei bătrâne uitate de toți. Valeria, 86 de ani, se chinuie să trăiască într-o casă dărăpănată, în mizerie și frig și fără mâncare caldă

Bătrânii din România trăiesc vremuri grele. Le e din ce în ce mai greu să supraviețuiască, ținând cont de facturile uriașe pe care sunt nevoiți să le plătească.

18 ian. 2023, 18:58

Valeria Ciubotaru, o bătrânică din satul Bunești, comuna vasluiană Bunești-Averești, e nevoită să trăiască într-o casă dărăpănată care stă să se prăbușească. Vecinii nu i-au mai dat nicio șansă, au condamnat-o la moarte, dar ea luptă să trăiască cât mai mult, chiar și în aceste condiții.

E bolnavă, nu mai aude, e nevoită să suporte frigul și foamea, dar vrea să trăiască. Valeria are 86 de ani, nu a fost niciodată căsătorită și nici nu a avut copii, tocmai de aceea nu are cine să o ajute. Stă într-o cameră, după o sobă ruinată și încearcă să reziste cât se poate. Nu mai știe de multă vreme ce gust are mâncarea caldă, cum e să ai o locuință curată și stabilă și să aibă o viață normală.

Bătrâna a fost găsită de Constantin Iftene, un bărbat care locuiește în zonă și care a decis să o ajute. A dus-o la spitalul din Huși, iar medicii au trimis-o acasă după o zi.

„Noi ne plângem cã e greu, dar uitati cum poate trãi un om! E fãrã cuvinte! E ceva care nu poate fi acceptat, într-o lume civilizatã. Se vede foamea pe fata ei, e bolnavã, nu prea aude, e speriatã. Viatã mai grea ca a unui câine. Asistenta Socialã oare stie de ea? Asistenta Socialã ar trebui sã fie pentru acesti oameni”, au spus cei care au privit imaginile, potrivit vremeanoua.

Valeria Ciubotaru trăiește în condiții greu de imaginat

Bărbatul a spus că bătrâna trăiește în condiții mai rele decât ale unui câine al străzii.

„Eu nu am crezut cã în comuna noastrã existã asemenea cazuri, asemenea situatii de oameni care trãiesc asa. Vã spun sincer, am rãmas uimit. Sotia mi-a arãtat si mi-a spus cã bãtrâna asta din Bunesti trãieste în halul acesta. M-am oferit sã plãtesc pe cineva, oricât ar fi, ca sã îi facã o curãtenie generalã acestei femei. Nu se poate ca noi sã lãsm o biatã bãtrânã sã îsi trãiascã atâtea zile câte mai are, în conditii mai rele ca ale unui câine. Nu se poate. Si am vãzut cã mai multi oameni vor sã o ajute. E foarte important ca noi sã ne ajutãm între noi”, a spus Cristi Petrache, unul dintre cei mai destoinici locuitori ai comunei Bunesti Averesti.

Cristi Petrache nu are un picior, l-a pierdut în urma unui accident, dar chiar și așa a continuat să muncească. Acum își dorește să ajute și alți oameni să fie bine.

„Eu ajut cât pot, mereu ajut. Dar de muncã nu mã las. Chiar am fost la comisie si mi-a spus doamna doctor cã eu trebuie sã fiu cu gradul I de handicap, dar am zis cã nu, dau declaratie scrisã sã mã lase la un grad care sã îmi permitã sã muncesc. Munca îti aduce numai bucurii si împliniri. Si poate de asta, când am vãzut bãtrâna aceasta, am fost foarte mirat. Nu stiam cã existã asa ceva în comuna noastrã. Dacã voi putea sã ajut cumva, o voi face”, a mai spus el.