Povestea dureroasă a lui Vasile, băiatul abandonat de părinţi şi de stat. A murit la 18 ani înecat într-un lac din Buzău

Vasile Burtea a fost părăsit de părinţi când era mic, apoi a fost dat afară din locuința DGASPC pentru că ajunsese la vârsta majoratului. Tânărul şi-a găsit sfârşitul pe fundul unui lac din Buzău.

16 dec. 2019, 11:58

Vasile Burtea şi fratele lui mai mic au fost părăsiţi de părinţi, ajungând într-un centru de plasament. După absolvirea clasei a opta și admiterea la liceu, a fost mutat într-o locuință de tip rezidențial din cartierul Dorobanți. A împlinit 18 ani în luna iunie, moment în care, potrivit legii, a trebuit să părăsească apartamentul DGASPC. A fost găzduit de un prieten, însă nu pentru mult timp.

Vasile a dispărut pe 20 noiembrie, atunci când urma să aibă loc o reuniune cu foștii colegi.

„Le-a spus că îi iubește mult și că ar vrea să se roage pentru el. De pe 20 nu mai știe nimeni nimic despre el. Mai avea un frate instituționalizat, care e într-un centru de la Berca”, a povestit un prieten apropiat pentru reporterbuzoian.ro.

Duminică, Vasile Burtea a fost găsit mort pe fundul lacului din Parcul Marghiloman din Buzău. Iniţial s-a vehiculat varianta unei crime, examinarea cadavrului a infirmat această supoziție. Trupul nu prezenta urme de violență, însă era într-o stare avansată de descompunere, afându-se în apă de cel puţin două zile. Cadavrul a fost transportat la morgă în vederea efectuării necropsiei.

Talentat la fotbal, Vasile Burtea juca la Recolta Blăjani şi era alintat „Messi”. Pe pagina oficială de Facebook, echipa a postat un mesaj de condoleaţe.

Părintele Sorin Gavriloiu, parohul bisericii din Mlăjet, a postat pe Facebook un mesaj emoționant: „Nu pot să înțeleg ce s-a întâmplat și nici nu vreau să cred ce se spune! L-am crescut pe acest copil în Sf. Altar alături de copiii mei și de ceilalți, l-am spovedit și l-am împărtășit de mic. Era un copil ascultător, cu nădejde și credință în Dumnezeu. Dacă s-a schimbat atât de mult după ce a plecat de la Mlăjet și a ajuns într-o situație atât de disperată, fără ca cineva să observe, este și dovada unui sistem de asistență socială defect, care nu le oferă acestor copii șanse reale la o viață normală. Pe ei îi aduce barca de salvare doar până la 100 de metri de mal unde îi aruncă în apă fără să-i pese cuiva dacă au învățat sau nu să înoate. Un suflet de om față de care familia lui, statul român, noi, toți, am eșuat lamentabil! Dumnezeu să îl ierte și să ne ierte și pe noi!”.