Povestea fascinantă a soţilor care au descoperit vaccinul împotriva Covid-19. Chiar şi în ziua nunţii au muncit în laborator

Medicii Ugur Şahin (55 ani) şi Oezlem Tuereci (53 ani), cunoscuţi şi sub numele de "cuplul de vis", sunt persoanele de care se leagă speranţele întregii omeniri pentru obţinerea unui vaccin împotriva noului coronavirus. El este directorul executiv al BioNTech, iar soţia sa, Oezlem, este membru în Consiliul de Administraţie al acestei companii de duă miliarde de dolari, care dezvoltă un vaccin anti-Covid împreună cu concernul Pfizer.

09 nov. 2020, 20:03
Povestea fascinantă a soţilor care au descoperit vaccinul împotriva Covid-19. Chiar şi în ziua nunţii au muncit în laborator

Ugur Şahin s-a născut în Turcia, dar a crescut în Germania, unde părinții săi lucrau într-o fabrică Ford. Format ca medic, domnul Sahin a devenit profesor și cercetător axat pe imunoterapie. El a a lucrat la spitale didactice din Köln și Homburg, unde a întâlnit-o pe imunologa Oezlem Tuereci, iar cercetarea medicală și oncologia au devenit o pasiune comună pentru cei doi.

Oezlem Tuereci, fiica unui medic turc care a migrat în Germania, a spus odată într-un interviu că chiar și în ziua nunții lor amândoi și-au făcut timp pentru munca de laborator.

Împreună s-au dezvoltat ideea sistemului imunitar ca potențial aliat în lupta împotriva cancerului și au încercat să abordeze structura genetică unică a fiecărei tumori.

Fondarea BioNTech

Viața de antreprenori a celor doi a început în 2001, când au înființat Ganymed Pharmaceuticals pentru a dezvolta anticorpi împotriva cancerului, dar Ugur Sahin – pe atunci profesor la universitatea din Mainz – nu a renunțat niciodată la cercetare și predare academică. Ganynmed a fost vândut companiei japoneze Astellas în 2016 pentru 1,4 miliarde de dolari.

Sahin și Tuereci au cofondat BioNTech în 2008, cu scopul de a urmări o gamă mult mai largă de instrumente de imunoterapie împotriva cancerului. Fundația Bill & Melinda Gates a investit 55 de milioane de dolari în compania care lucrează și la programele HIV și tuberculoză.

Cei doi soţi se numără acum printre cei mai bogați 100 de germani, potrivit publicaţiei germane Welt am Sonntag.

Citeşte şi Vaccinul împotriva covid-19 al Pfizer şi Biontech oferă „90% protecţie”

Matthias Kromayer, membru al Consiliului de Administrație al firmei de capital de risc MIG AG, ale cărui fonduri au sprijinit BioNTech, spune despre Sahin: „În ciuda realizărilor sale, el nu s-a schimbat niciodată din a fi incredibil de umil și de simpatic”. El a adăugat că Ugur Sahin merge ca de obicei la întâlnirile de afaceri, în blugi și purtând cu el casca de bicicletă și rucsacul. Părerea este confirmată de Matthias Theobald, profesor de oncologie la universitatea din Mainz, care a lucrat 20 de ani cu Sahin. „Este o persoană foarte modestă. Aparițiile publice nu înseamnă prea mult pentru el. Dar vrea să creeze structuri care să-i permită să-și realizeze viziunile și acolo sunt aspirațiile sale departe de a fi modeste”, spune acesta.

Un vaccin 90% eficient

Vaccinul împotriva Covid-19 al Pfizer şi Biontech este ”eficient 90%”, anunţă luni cele două laboratoare, în urma primei analize intermediare a testului lor, aflat în faza a treia, ultima înaintea unei omologări.

Această „eficienţă de vaccinare” a fost măsurată prin compararea numărului de participanţi infectaţi cu noul coronavirus în grupul care a primit vaccinul şi în cel care a primit un pacebo, „la şapte zile de la a doua doză” şi la 28 de zile de la prima doză, anunţă într-un comunicat comun Pfizer şi Biontech.