Povestea impresionantă a lui Jean Monnet. Vizionarul care de la vânzător de coniac a ajuns unul dintre părinții Uniunii Europene

Jean Monnet este omul politic francez, considerat unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene. El și-a dedicat viaţa cauzei integrării europene și a fost sursa de inspiraţie a celebrului ”plan Schuman”, care a pus bazele în anul 1951, Comunității Europeane a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), prin Tratatul de la Paris, semnat de Franţa, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg şi Olanda.

17 nov. 2022, 22:39
Povestea impresionantă a lui Jean Monnet. Vizionarul care de la vânzător de coniac a ajuns unul dintre părinții Uniunii Europene

Povestea impresionantă a lui Jean Monnet. Astăzi vă prezentăm povestea impresionantă a lui Jean Monnet, vânzătorul de coniac care este considerat și pe bună dreptate, unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene.

Citește și Faber-Castell – mai mult decât un brand. Povestea fascinantă a unei afaceri de familie care scrie istorie de peste două secole și jumătate

Jean Omer Marie Gabriel Monnet, cunoscut în întreaga lume ca Jean Monnet, s-a născut în regiunea Franceză Cognac, la data de 9 noiembrie 1888, într-o familie care se ocupa cu comercializarea coniacului.

La vârsta de 16 ani, după terminarea liceului, tatăl său l-a trimis la Londra pentru a se ocupa de afacerea familiei sale.

De-a lungul timpului, Jean Monnet a avut mai multe funcții, a fost om de afaceri internaţional, după care a fost bancher, iar mai apoi diplomat şi politician.

Jean Monnet a călătorit foarte mult datorită meseriei sale, iar acest lucru l-a ajutat să își formeze propria viziune asupra lumii și să își dorească altceva pentru Bătrânul Continent.

De la vânzător de coniac la omul politic ilustru care a pus bazele Uniunii Europene

O dată cu izbucnirea Primului Război Mondial, în interiorul lui Jean Monnet a izbucnit o dorință arzătoare de a-și apăra țara, însă din cauza unor probleme de sănătate, armata franceză i-a refuzat cererea de înrolare.

În ciuda acestui fapt, Monnet nu s-a dat bătut și mânat de dorința de a-și servi ţara a contactat guvernul francez, căruia i-a înaintat o propunere privind o mai bună coordonare a proviziilor de război cu Marea Britanie. Ideile sale i-au impresionat pe politicienii francezi, care i-au aprobat propunerea în timp ce preşedintele francez, Raymond Poincaré, l-a desemnat intermediar economic între Franţa şi aliaţii săi.

Astfel, la vârsta de 31 de ani, Jean Monnet a fost numit, în anul 1919, Secretar General Adjunct al Ligii Naţiunilor.

În anul 1923, după moartea tatălui său, s-a întors în regiunea natală, Cognac şi a relansat afacerea de familie care se afla în declin.

Datorită experienţei acumulate în domeniul finanţelor internaţionale, în anii următori, Jean Monnet s-a implicat activ în reorganizarea finanţelor naţionale din mai multe ţări est-europene, precum România şi Polonia.

Ideile sale fantastice au ajuns dincolo de granițele Europei, din China, unde a ajutat la reorganizarea rețelei de cale ferată și până în San Francisco, unde a pus bazele unei bănci.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Jean Monnet devine preşedintele unui comitet franco-britanic înfiinţat pentru a coordona capacităţile de producţie ale celor două ţări.

În ciuda experienței acumulate de-a lungul timpului și a carierei impresionante de altfel, Jean Monnet nu a fost niciodată ales într-o funcţie publică și nu a avut puterea politică necesară pentru a-și pune în aplicare viziunile asupra modernizării Europei.

Însă datorită abilităților sale oratorice deosebite, a reușit să îi convingă pe liderii Marii Britanii și Franței, Winston Churchill şi Charles de Gaulle, că doar colaborarea este cheia evoluției Europene și să formeze o uniune politică între cele două ţări pentru a lupta împotriva nazismului, însă din păcate, proiectul a eșuat.

După acest eșec, Monnet a început să lucreze pentru guvernul britanic, care l-a trimis în Statele Unite pentru a supraveghea achiziţiile de provizii de război. Modul său de lucru dar și caracterul său puternic l-au impresionat pe preşedintele american Franklin Roosevelt, iar la scurt timp a devenit unul dintre consilierii săi de încredere.

În 1943, își exprimă pentru prima dată viziunea asupra unei uniuni a Europei prin care să se recâştige şi să se mențină pacea, asta după ce devine membru al Comitetului Francez de Eliberare Naţională.

”Nu va exista pace în Europa, dacă statele sunt reconstituite pe baza suveranităţii naţionale… Țările din Europa sunt prea mici pentru a le putea garanta popoarelor lor prosperitatea şi dezvoltarea socială necesare. Statele europene trebuie să se constituie într-o federaţie”, declara Jean Monnet, în august 1943.

El și-a dedicat viaţa cauzei integrării europene și a fost sursa de inspiraţie a celebrului ”plan Schuman”, care a pus bazele în anul 1951, Comunității Europeane a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), prin Tratatul de la Paris, semnat de Franţa, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg şi Olanda.

După ce proiectul de creare a unei Comunități Europene de Apărare a eşuat, Jean Monnet a fondat în 1954, „Comitetul de Acţiune pentru Statele Unite ale Europei”.

Acesta a fost înfiinţat pentru a revigora spiritul integrării europene şi s-a aflat la originea multor progrese făcute în direcţia integrării europene, printre care se numără crearea pieţei comune, a sistemului monetar european, a summiturilor Consiliului European şi organizarea de alegeri prin vot universal pentru Parlamentul European.

Fără îndoială Jean Monnet este unul dintre părinții iluștii ai Uniunii Europene datorită căruia avem o Europă liberă și prosperă.

Citește și Povestea incredibilă a celui mai bătrân stejar din sud – estul Europei. Legenda spune că la umbra arborelui vechi de peste 800 de ani s-ar fi odihnit domnitorul Ştefan cel Mare