Povestea învăţătoarei dintr-o comunitate izolată „din vârf de munte” a impresionat-o pe Ligia Deca: „Copiii o văd ca pe o mamă”

Activitatea unei învățătoare dedicate a reușit să o impresioneze pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei. Cadrul didactic se preocupă de educația elevilor la fel ca o mamă, chiar dacă se află într-o comunitate izolată "din vârf de munte".

04 sept. 2023, 17:43
Povestea învăţătoarei dintr-o comunitate izolată „din vârf de munte” a impresionat-o pe Ligia Deca: „Copiii o văd ca pe o mamă”

Ligia Deca a fost profund impresionată de învăţătoarea Viorica Mechno, care-şi desfăşoară activitatea în condiţii modeste, mai ales că rezultatele acesteia sunt cu adevărat remarcabile: mulţi dintre elevii cărora ea le-a îndrumat paşii în primii ani de şcoală au reuşit să promoveze Evaluarea Națională chiar cu note de 10.

Ligia Deca impresionată de povestea învățătoarei din Bucovina

„Iarna la munte, în comunitățile izolate, aduce multe provocări în asigurarea dreptului la educație pentru toți copiii. Experiența de la Salaș, din Bucovina, din vârf de munte, unde ajungi după mulți kilometri prin pădure şi pe drumuri greu de parcurs şi vara, este una pe care nu o voi uita prea curând.Am fost impresionată de pasiunea și de seriozitatea de care dă dovadă doamna învățătoare pentru a le oferi copiilor o educație de calitate, dar și pentru a le oferi bucuriile pe care mulți dintre ei nu le au acasă.Citește și An şcolar 2023-2024. Clopoţelul sună la ore diferite, orar decalat de începere a cursurilorEforturile sunt mari, iar condițiile sunt grele. De exemplu, la școala primară din Sălaș vin 14 copii din cătun. Lor le place atât de mult să învețe, încât nu se tem să meargă pe jos distanțe importante până la școală – fie iarnă (prin nămeți), fie vară. Ei o văd pe doamna învățătoare din zonă ca pe o mamă. Și ea depune eforturi pentru a ajunge la copii, pentru că, zilnic, vine de departe pentru a le preda. Doamna ne-a arătat fotografii cu activități realizate cu copiii de la Ziua Națională, de la Crăciun, dar şi excursii la spectacole de teatru, organizate la comuna din vale.M-am convins că doar dragostea pentru copii este numitorul comun și motivul care face ca acești copii să aibă un loc pe care să-l poată numi „școală”. Rezultatele se văd: dăruirea tuturor a făcut să fie și copii din zonă cu 10 la Evaluarea Națională (la matematică).Citește si Structură an şcolar 2023-2024. Reguli noi pentru şcoli, ce trebuie să ştie elevii, profesorii şi părinţii. S-au schimbat şi vacanţele!Sunt conștientă de faptul că este nevoie de eforturi și mai mari din partea tuturor celor cu responsabilități: autorități publice locale și centrale, dar şi inspectorate școlare.Am plecat cu hotărârea de a sprijini eforturile de a asigura dreptul la şcoală pentru toți copiii, pentru că nimic nu este mai important pentru viitorul comunităților noastre”,

a scris Ligia Deca pe Facebook.