Povestea Klarei Marcus, femeia care a scăpat de la Auschwitz. S-a născut în România şi împlineşte 101 ani

Născută în România, Klara Marcus, care a supravieţuit la lagărul de concentrare de la Auschwitz pentru că nu mai rămăsese gaz în camera de gazare, va împlini în curând 101 ani, relatează miercuri New York Post, citată de Agerpres.

10 dec. 2014, 17:56
Povestea Klarei Marcus, femeia care a scăpat de la Auschwitz. S-a născut în România şi împlineşte 101 ani

‘Dumnezeu m-a vegheat în acea zi. Am fost aleasă spre finalul zilei împreună cu un grup de alte femei şi am fost pregătite pentru a fi trimise la camera de gazare”, a povestit Marcus, care s-a născut în oraşul Sighetu Marmaţiei, din nordul României.

‘Însă atunci când gardienii ne-au băgat în cameră şi au dat drumul robinetului de gaz, au văzut că nu mai era gaz. Unul dintre gardieni a glumit spunând că este ziua noastră norocoasă pentru că deja omorâseră atât de mulţi deţinuţi şi nu mai era gaz şi pentru noi”, a continuat fosta deţinută de la Auschwitz.

Ea a reuşit să scape din lagărul nazist din sudul Poloniei, unde au fost ucise peste 1 milion de persoane.

‘Ajunsă în libertate, am reuşit să ajung acasă pentru a-mi căuta familia”, mărturiseşte Klara Marcus, care nu a reuşit să îşi mai vadă rudele, potrivit Agerpres.

Anton Rohian, un reprezentant guvernamental, i-a făcut o vizită acasă Klarei Marcus, care la 1 ianuarie 2015 va împlini 101 ani. ‘V-am adus un buchet de flori, o sticlă de şampanie şi o diplomă de excelenţă pentru a vă mulţumi că v-aţi întors în Maramureş după toate prin câte aţi trecut. Este important să nu uităm ce s-a întâmplat în trecut”, a afirmat Rohian.

Sărutând drapelul românesc, Marcus a spus: ‘Am trecut prin experienţe teribile în viaţa mea, dar acesta este un moment minunat”