Povestea lui a emoţionat mii de oameni pe Facebook. Aurel doarme într-o scară de bloc, pe o geaca ponosită

Un tânăr din Bucureşti a demarat o campanie de amploare pe internet pentru a ajuta un bărbat nevoiaş, descoperit într-o noapte într-o scară de bloc. Singur pe lume, fără casă şi loc de muncă, Aurel se adăposteşte de frig pe unde apucă. A fost găsit dormind pe o geacă de faș ponosită, cu un telefon vechi lângă el, un flacon de pastile, 2 sticle de suc, o carte cu rugaciuni, o matanie si un pachet de servetele. Povestea lui a fost prezentată pe Facebook şi în scurt timp mai mulţi oameni s-au mobilizat pentru a-i întinde o mână de ajutor bărbatului.

16 oct. 2015, 09:21

Gabriel Benciu, un tânăr din Bucureşti, a povestit pe pagina de Facebook momentul în care a întâlnit în scara blocului un bărbat nevoiaş. Se întorcea acasă, noaptea târziu, în jur de ora 12, când a dat cu ochii de Aurel. 

Era culcat pe o geaca de faș ponosita, avea langa el un telefon vechi, descarcat, un flacon de pastile, 2 sticle de suc, o carte cu rugaciuni, o matanie si un pachet de servetele. S-a ridicat instant in fund, speriat ca si cum se astepta sa fie izgonit sau luat la rost. Gabriel l-a salutat si l-a linistit ca nu-i nimic si ca nu trebuie sa se ridice. A intrat in casa si a incercat sa treacă peste moment, dar n-a putut si s-a intors pe holul scarii.

„Era lungit si incerca sa adoarma. L-am trezit, am facut cunostinta si am aflat povestea lui. Se numeste Aurel Maruta si e cam singur pe lume. Parintii lui sunt morti, iar singurele rude in viata sunt unchiul din partea mamei care ii ia pensia de handicap (in jur de 100 lei mi-a zis) si de banii astia doar il bate, si inca un unchi din partea tatalui care la fel, il bate si la care nu poate sta. Are acest handicap de mic si se vede asta pentru ca vorbeste greu dar intelege si raspunde cum poate el. Munceste cu ziua pe unde apuca, prin zona blocului meu, ajuta cand vine masina cu gunoi, cara lazi de paine la un magazin etc.

Am aflat ca pastilele pe care le avea la el se numesc „depakine” si sunt date de o doctora din cartier ce il ajuta din cand in cand (acesta nu stie pentru ce boala le ia, ci stie ca daca nu le ia i se face rau). M-am interesat pe net si aparent sunt pastile recomandate in tratamentul epilepsiei si tratamentul episodului maniacal. Pe Aurel il stiu din vedere din cartier si nu banuiam nimic din ce am aflat azi, desi il mai vedeam pe la scara blocului speriat si cautand adapost dar nu stiam ca este intr-o asa situatie cam in fiecare zi”, a povestit Gabriel pe pagina de Facebook.

Aurel are 42 de ani şi a dus mereu o viaţă chinuită. Nu are unde locui si atunci când se lasă noaptea încearcă să se ferească de întuneric şi frig în scările de bloc din cartierul Militari. Emoţionat de povestea bărbatului, Gabriel l-a intrebat daca a mancat, daca are nevoie de ceva si l-a refuzat politicos pentru ca mancase si sucul pe care şi-l cumparase din banii munciti era suficient.

„Mi s-a rupt sufletul in secunda doi si nu am vrut sa raman nepasator situatiei”, a mărturist tânărul care s-a mobilizat şi a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a-l ajuta pe Aurel.

A făcut un apel pe contul său de Facebook prin care îndemna oamenii să întindă o mână de ajutor. Şi oamenii nu au putut rămâne indiferenţi. Povestea lui Aurel a ajuns la sufletele multora care s-au oferit să-i aducă haine, să-i ofere un adăpost, ba chiar şi un loc de muncă.

„Sunt uimit si extrem de bucuros de sutele de share-uri si oameni ce au sarit in ajutor. Avem contacte de la persoane ce vor sa ii ofere un adapost in centre de asistenta sociala. Avem multe haine promise. Am gasit spatiu de depozitare temporar la un domn cu suflet mare pentru lucrurile pe care le strangem pentru el pana reusim sa ii gasim o locuinta, deci nu ezitati sa donati orice credeti ca poate fi de folos unui om in situatia lui. Avem oferte de munca pentru el si sper sa concretizam ceva”, a mai scris bucureşteanul pe Facebook.

Tânărul care doreşte să-l ajute pe Aurel locuieşte pe Aleea Cetatuia nr.1, Militari şi poate fi contactat pe facebook pe privat sau la telefon. „Cu o haina mai groasa, o paine, un sfat sau orice ajutor, fie el cat de mic, puteti sa ma contactati pe facebook pe privat sau la 0767589729 si sa facem ceva bun pentru el inainte sa vina iarna. In acelasi timp, daca stiti un centru pentru persoane cu handicap si fara locuinta unde poate gasi adapost peste iarna, va rog sa imi transmiteti. Cazul ideal si telul ar fi sa ii gasim un garaj in zona pentru a-l transforma intr-un camin temporar pentru el pana reusim sa vedem cum facem sa obtinem/construim o locuinta decenta”, a mai spus Gabriel.

O persoana voluntara a promis că va lua legatura cu o policlinica sociala unde il poate vedea un generalist in prima faza si unde se poate afla mai multe despre starea lui actuala de sanatate si tratamentul pe care ar trebui sa il urmeze.