POVESTEA TRISTĂ A UNUI TÂNĂR. „M-am drogat cu de toate. Heroina şi etnobotanicele sunt cele mai periculoase”

Drogurile aproape că i-au distrus viaţa. Le-a descoperit în adolescenţă şi a încercat, pe rând, heroina, cocaina, marijuana, dar şi etnobotanicele. A ajuns să fure din casă pentru ele, a fost internat la Secţia de Psihiatrie Palazu Mare de nenumărate ori, dar părinţii nu au renunţat niciun moment la dorinţa de a-l revedea cu mintea lucidă.

20 apr. 2015, 10:49
POVESTEA TRISTĂ A UNUI TÂNĂR. „M-am drogat cu de toate. Heroina şi etnobotanicele sunt cele mai periculoase”

Teribilismul caracteristic adolescenţilor şi anturajul, pe acestea două le invocă Silviu, un tânăr de 26 de ani din Constanţa, atunci când rememorează experienţa sa cu drogurile, scrie cugetliber.ro.

„M-am născut în Târgovişte, dar de la şapte ani am crescut în Constanţa. Tatăl meu era lăcătuş, iar mama, coafeză. În afara faptului că tatăl meu era alcoolic, nu au fost alte probleme în familie. De regulă, mama era cea care se ocupa de creşterea şi educarea mea şi a surorii mele. De şcoală, de studiu nu pot spune că am fost prea interesat; în general, situaţia mea şcolară era medie – slabă.

Citeşte şi O bătrână de 86 de ani din Bolivia, dealer de droguri

La 13 – 14 ani, am început cu alcoolul. Ne strângeam, de obicei, câte patru – cinci persoane, puneam bani la comun şi luam de băut. După nu foarte mult timp, ajun-sesem să consumăm alcool zilnic. Voiam să ies din banal, să văd care-mi sunt limitele în ceea ce privea băutura alcoolică. La 16 ani, am intrat în comă alcoolică, după un pariu cu un amic”, îşi aminteşte Silviu.

De la heroină la etnobotaniceDupă puţin timp, alcoolul şi-a pierdut farmecul, aşa că a trecut la droguri… „Cunoscusem o persoană care se droga intravenos cu heroină şi mi-a propus să ne injectăm o doză. La doar câteva momente după ce mi-am injectat doza de heroină, am simţit că îmi «cad ochii», stare euforică în cel mai intens mod. Ştiam riscul pe care-l are consumul de heroină, dar mi-am zis că nu am devenit dependent de la prima doză, şi am mai luat o doză în mai puţin de două săptămâni. Când am văzut că prietena mea a făcut supradoză, am decis să nu mai consum. A fost groaznic! Îmi era teamă de heroină, dar eram prea dornic de senzaţiile pe care mi le dădea, aşa că am început să consum ketamină- tranchilizant de animale. După o perioadă, s-a instalat toleranţa, am simţit nevoia de mai mult, aşa că unul dintre amicii din grupul cu care mă drogam mi-a propus să combin drogurile. Aşa că am combinat ketamina cu mefedrona, iar în pauze fumam marijuana. Când am putut face rost de cocaină, am luat şi din aceasta. Cocaina îmi dădea impresia că sunt foarte puternic, agil. Dar fiind foarte scumpă şi pentru că începusem să am toleranţă, am zis să o combin. În acea perioadă au apărut etnobotanicele, mult mai uşor de găsit, mult mai ieftine, erau «soluţia» perfectă pentru mine”, a continuat tânărul.

Citeşte şi Patru tineri din Alba, transportaţi de URGENŢĂ la spital, după ce au consumat ETNOBOTANICE VIDEO

Despre etnobotanice, fostul consumator spune astăzi că erau printre cele mai periculoase substanţe consumate, comparându-le cu heroina. „Încă de la început, mi-am dat seama că eram dependent de ele. Mă determina să continui consumul de droguri, în primul rând dependenţa psihică, voiam să am parte de cât mai multe senzaţii, plictisindu-mă cam de orice. Apoi voiam să scap cât mai repede de stările depresive pe care le aveam din ce în ce mai des”, a mai povestit fostul consumator.

„Când eram legat, simţeam că mor”Încet, dar sigur, drogurile au început să-i distrugă viaţa: după ce a reuşit cu chiu cu vai să termine liceul, a dat la facultate. A abandonat-o, s-a angajat, dar nu şi-a păstrat niciun loc de muncă mai mult de două-trei luni, tot din cauza stupefiantelor. Pentru a avea bani de droguri, a început să fure din casă.

„Am fost internat de mai multe ori la Secţia de Psihiatrie, iar acele perioade mi se păreau interminabile. Pentru mine, o singură zi era echivalentul unei săptămâni. Când eram legat, simţeam că mor. Nu trecea o zi fără să vreau să evadez din acel spital, văzându-mă înconjurat de persoane cu instabilităţi psihice”, a continuat constănţeanul.

A reuşit să scape de viciu după ce a stat internat în spital trei luni şi a participat la mai multe şedinţe de psihoterapie. „Nu numai faptul că mă simţeam rău fizic şi psihic m-a determinat să renunţ la droguri, ci şi faptul că mi-am dat seama câtă răbdare şi efort a depus familia mea pentru mine. Am avut de multe ori impresia că nu voi reuşi să renunţ, că mă voi reapuca. Acum conştientizez cât de mult rău

le-am făcut celor din jurul meu şi mai ales încerc să o înţeleg pe mama mea, ce a simţit în urma tentativelor mele de sinu-cidere, când vedea că nu putea face nimic pentru mine, care mă aflam pe o cale greşită”, îşi mai aminteşte Silviu.

Astăzi, tânărul este voluntar în cadrul Asociaţiei Tomis Antidrog şi îi ajută pe alţi adolescenţi să renunţe la droguri sau le împărtăşeşte din experienţa sa, pentru a nu o lua pe această cale. „Perioada în care am fost consumator încerc să o văd ca pe un lung coşmar, de care îmi doresc să nu mai am parte vreodată în viaţă”, a concluzionat bărbatul.

Mai multe informaţii despre cum pot fi ajutaţi consumatorii pentru a re- nunţa la acest viciu pot fi obţinute pe tomisantidrog.ro.