Povestea tulburătoare a unui asasin ISIS: Am ucis peste 100 de oameni. Când mă uit în oglindă mă văd ca pe un prinţ

BBC prezintă povestea tulburătoare a unui om obişnuit care, în cele din urmă, a devenit criminal în serie în Siria. Khaled nu s-a trezit pur și simplu în Raqqa în mirosul de moarte și praf, ci a decis să devină asasin.

04 mai 2018, 11:51
Povestea tulburătoare a unui asasin ISIS: Am ucis peste 100 de oameni. Când mă uit în oglindă mă văd ca pe un prinţ

Khaled a primit o invitație specială. Șase bărbați au fost obligați să se prezinte la un aeroport din Alep, în nord-vestul Siriei, unde un instructor francez îi învăța să ucidă cu pistoale, arme silențioase și puști de lunetist. Ei au învățat să omoare metodic, luând prizonieri ca victime.

De cele mai multe ori asasinatele se fac de pe motocicletă, ai nevoie de o persoana care să conducă motocicleta și să stai în spatele ei, să te apropii de mașina țintei. Atunci tragi și nu poate scăpa”, spune el. Khaled a învățat cum să urmărească oamenii. Cum să „cumpere” obiective pe care nu le putea atinge prin cei apropiați lui. Cum să distrugă un convoi de mașini, fără ca cineva să-i dea de urmă.

Khaled a fost unul dintre comandanții grupului, însărcinat cu securitatea din Raqqa. În 2011, când revoluția siriană a început, el povestește că era un om pașnic, „puțin religios, dar nu prea strict”, cu un loc de muncă decent. „A fost un sentiment uimitor de libertate amestecat cu frica de regim„, spune el despre prima zi în care s-a alăturat protestelor antiguvernamentale.

Khaled povestește că a fost agresat de un gardian, care l-a pus să stea în genunchi în fața lui Assad, spunând: „Dumnezeul tău va muri și nu va muri, Dumnezeu moare și Assad îndură„. Acesta spune că a fost bătut zilnic, iar când a fost transferat la o altă închisoare a ajuns pe targă. „M-am hotărât că dacă mă va salva Dumnezeu, îl voi ucide oriunde aș merge„, spune Khaled. După ce a ieșit din închisoare, Khaled s-a răzvrătit și mai tare împotriva guvernului și a început să ia ostatici, dar a plecat și pe urmele gardianului. „L-am dus într-o fermă din apropierea închisorii, i-am tăiat mâna cu un cuțit, apoi limba, dar tot nu eram mulțumit. L-am ucis când mi-a cerut-o. Am venit să mă răzbun și nu mi-a fost frică„, povestește acesta.

Văzând că revoluția nu va aduce schimbare, Khaled a început să lupte pentru supraviețuire și a intrat în conflictul sălbatic al Siriei, devenind asasin pentru gruparea jihadistă Statul Islamic.

Militanții au terorizat populația civilă prin decapitări, răstignire și tortură. „ISIS le lua proprietățile, îi ucidea și îi întemnița din cele mai silnice motive”, spune Khaled. „Dacă spuneai:” Oh, Mohamed „, te ucideau pentru blasfemie, fac fotografii, folosesc telefoane mobile, au pedepse, fumatul te putea duce la închisoare, au făcut totul – crimă, furt, viol. Ei ar acuza o femeie nevinovată de adulter, apoi o pedepsesc cu moartea, cu copiii uitându-se la ea„, a continuat acesta.

În cele din urmă, Khaled a trădat Statul Islamic și a început să lucreze și cu alte organizații. După ce IS a preluat controlul în Raqqa, acesta a reușit să fugă, ajungând în Turcia. Întrebat dacă are vreun regret după ce a făcut, acesta a răspuns pur și simplu: ”Tot ce mă gândeam era cum să scap și să rămân în viață”.

Am ucis peste o sută de oameni în lupte împotriva regimului și nu îmi pare rău, pentru că Dumnezeu știe că nu am ucis niciodată o persoană civilă sau nevinovată. Când mă uit în oglindă mă văd ca pe un prinț. Și dorm bine noaptea, pentru că toată lumea pe care mi-au cerut să o omor, a meritat să moară”, a spus Khaled.