Avionului malaezian MH17 prăbuşit în Ucraina: Moscova a confirmat că Olanda a transmis date radar

Rusia i-a transmis Olandei date radar cu privire la zona unde avionul care asigura zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât în iulie 2014, deasupra estului separatist al Ucrainei, a confirmat joi diplomația rusă.

27 oct. 2016, 16:41
Avionului malaezian MH17 prăbuşit în Ucraina: Moscova a confirmat că Olanda a transmis date radar

‘I-am predat părții olandeze datele radar pe care le-am găsit un urmă cu o lună’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

Această declarație intervine după ce ministrul de externe olandez, Ard van der Steur a anunțat în fața parlamentului că Parchetul rus a transmis ‘o serie de informații ambasadei Olandei la Moscova’.

Armata rusă a prezentat la sfârșitul lui septembrie ceea ce ea susține că sunt noi date radar și care ar demonstra că nicio rachetă nu a fost trasă în ziua catastrofei din zonele aflate sub controlul rebelilor proruși în estul Ucrainei.

Aceste date au fost prezentate cu două zile înainte de publicarea primelor rezultate ale anchetei penale internaționale asupra cauzelor doborârii avionului Boeing și care stabileau că lansatoarele de rachete BUK au fost aduse din Rusia și că lansarea de rachete a avut loc dinspre o zonă aflată sub controlul separatiștilor proruși din Ucraina. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului care asigura ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, pasageri și membri ai echipajului, majoritatea de naționalitate olandeză, au murit.

Citeşte şi Dezvăluire uluitoare despre zborul MH17: Finlanda a detonat în secret o rachetă BUK

Publicarea acestor rezultate a provocat o criză diplomatică între Haga și Moscova, prima acuzând Rusia că nu colaborează pe deplin la anchetă și cealaltă denunțând ‘rezultatele deformate’ ale anchetei.

Autoritățile ruse au propus mai multe teorii după tragedie, în care să explice cauzele catastrofei, printre care și implicarea unui avion de vânătoare ucrainean.