PRAGMATISM: Republica Moldova vrea să fie şi în UE, şi în CSI ca să-şi vândă produsele peste hotare

Republica Moldova nu intenţionează să iasă din zona de liber schimb a ţărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI) şi nu se va adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) dacă Rusia va iniţia 'măsuri de protecţie' împotriva produselor moldoveneşti, a declarat luni, pentru RIA Novosti, ministrul-adjunct al economiei din Republica Moldova, Octavian Calmâc.

07 iul. 2014, 15:12
PRAGMATISM: Republica Moldova vrea să fie şi în UE, şi în CSI ca să-şi vândă produsele peste hotare

Chişinăul nu se va adresa OMC dacă Rusia va iniţia măsuri împotriva produselor moldoveneşti.  ‘Nu intenţionăm să ne adresăm OMC în cazul în care Rusia va iniţia măsuri faţă de producţia moldovenească. Cel puţin la ora actuală o asemenea poziţie nu este luată în calcul. Vom aştepta de la partea rusă o fundamentare a unei asemenea decizii, o analiză detaliată a situaţiei, vom lua loc la masa de negocieri şi vom discuta acţiunile ulterioare’, a spus Calmâc.

Potrivit lui Calmâc, asocierea Republicii Moldova cu UE nu contravine cooperării economice a Republicii Moldova în cadrul CSI. ‘Moldova nu intenţionează să iasă din zona de liber schimb a Comunităţii. Mai mult, planificăm să extindem cooperarea cu Rusia în domeniul economic. Sperăm că în viitorul apropiat vor avea loc consultări în cadrul cărora va fi expusă poziţia ambelor părţi’, a conchis Calmâc.

Citeşte şi Camera Deputaţilor a ratificat Acordul de asociere al Moldovei la Uniunea Europeană

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană (UE) la 27 iunie, în aceeaşi zi cu Georgia şi Ucraina. Totodată, spre deosebire de Tbilisi şi Kiev, Chişinăul a ratificat deja documentul.

Prim-vicepremierul rus Igor Şuvalov a declarat luni, în cadrul unei reuniuni prezidate de premierul Dmitri Medvedev, că Republica Moldova ar putea fi exclusă din acordul de liber schimb cu ţările din CSI. Conducerea Federaţiei Ruse intenţionează să analizeze, la reuniunea din 16 iulie, măsuri de protecţie în comerţul cu Republica Moldova.