Prahova: Sistem antiplagiat, achiziţionat de Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti

Universitatea de Petrol și Gaze (UPG) din Ploiești deține un sistem antiplagiat folosit pentru tezele de doctorat, acesta fiind menit să detecteze similitudinile existente cu alte lucrări, a declarat luni, într-o conferință de presă, profesorul Nicolae Paraschiv, director al școlii doctorale din cadrul UPG.
Filip Stan
03 oct. 2016, 16:07
Prahova: Sistem antiplagiat, achiziţionat de Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti

Sistemul achiziționat de UPG funcționează pe baza a doi indicatori, fiind vorba despre secvențe de cinci cuvinte și secvențe de peste 25 de cuvinte.

„Conducătorul de doctorat are o mare responsabilitate, și comisia de doctorat. Nu trebuie să se ajungă la autorități ca să vadă. Noi de anul acesta am introdus, de fapt, din toamnă universitatea a făcut un efort și a achiziționat un sistem (…) care detectează similitudinile. Nu răspunde sută la sută, pentru că în ultimă instanță plagiatul înseamnă furt de idei. (…) El detectează coincidențe de text. Dar și așa, a fost foarte bine că l-am introdus, este recomandat de minister și să știți că am întors un număr de teze”, a spus Paraschiv, potrivit Agerpres.

Directorul școlii doctorale a precizat că sistemul a fost deja testat, opt teze fiind verificate, iar unele întoarse pentru a fi refăcute.

„A început să fie folosit din vară și deocamdată este utilizat pentru teze de doctorat. Plata se face la nivel de caracter. Tezele se scanează pe un server care nu ne aparține, este deținut de firma de la care am luat, am achiziționat 6 milioane de caractere. (…) Mie-mi convine că este așa, pentru că există un caracter preventiv. Vine conducătorul, trimite teza, înainte de a face evaluarea, de a face referatul, se obține un raport, și raportul este înaintat. Școala doctorală a fixat niște criterii, niște praguri și teza se corectează. (…) Dacă îi găsește la 5% plagiat pe secvențe de peste 25 de cuvinte, deja i-o returnăm, pentru că este un volum foarte mare”, a explicat profesorul.

În context, el a arătat că există o „foame de titluri” în administrație și politică, dar și o superficialitate în modul în care se acordă titlurile.

„În primul rând sunt de vină cei care vor să fie doctori cu orice preț. Eu cred că titlul de doctor este un titlu științific și este absolut necesar în învățământul superior și în cercetare. Pentru celelalte domenii este un hobby. Trebuie să recunoaștem și acest aspect, că omul este pasionat de știință, chiar dacă nu lucrează în domeniul de cercetare, în proiectare sau în învățământul superior. Dar există această tentație, această foame de titluri în administrație, în politică, peste tot deja s-a ajuns la un nivel în care nu mai este suficient un titlu de doctor, îl vor și pe al doilea, așa cum sunt colecționari de diplome și-i vezi cu câte trei, patru masterate în domenii total divergente, așa-i vezi că au pretenții să aibă câte două, trei, patru doctorate. Nu este corect. Pentru că această superficialitate și această ușurință cu care s-au acordat titlurile au condus la această imagine deteriorată și eu unul nu mă simt bine și nici colegii, să știți, nu se simțim bine pentru că se muncește cu un doctorand, trebuie să fii foarte atent”, a spus șeful școlii doctorale din UPG Ploiești, răspunzând unei întrebări.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Uranus intră în Gemeni. De luni, 7 iulie, de la ora 8 dimineața, patru zodii sunt binecuvântate, lucruri fabuloase se întâmplă în viața lor
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță! S-a stins la doar 42 de ani: Era cel mai frumos suflet
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se termină valul de caniculă extremă. România este sub cod roşu, aerul este irespirabil
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Reguli noi pentru viața la bloc: Proprietarii vor fi obligați să se conformeze noilor cerințe
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Capital.ro
Obligatoriu pentru șoferii care au peste 70 de ani. Se dă un nou test pentru a obține permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună