Prăjitura deşteaptă, dulcele spectaculos cu aromă de vanilie. Jamila dezvăluie secretele unui desert ca la carte. VIDEO

Prăjitura deşteaptă a fost botezată în acest fel deoarece se bagă la cuptor o singură compoziţie - lichidă - iar când este gata rezultă o prăjitură cu trei straturi separate. Este un desert care cu siguranţă va fi pe placul amatorilor de vanilie, asemănător întrucâtva cremşnitului, dar mult, mult mai uşor de preparat.

22 feb. 2022, 23:29
Prăjitura deşteaptă, dulcele spectaculos cu aromă de vanilie. Jamila dezvăluie secretele unui desert ca la carte. VIDEO

Prăjitura deşteaptă e gata în doar 20 de minute, iar coacerea ei mai durează încă aproximativ o oră. Din cantităţile pe care ţi le dăm mai jos, obţii 16 porţii, iar fiecare porţie are aproximativ 270 -280 kcal.

Poate că cei care ţin la silueta lor sunt de părere că numărul de calorii per porţie e mare, însă este atât de delicioasă încât îţi garantăm că, după prima îmbucătură, ultima ta grijă va fi să stai să numeri caloriile.

Ingrediente necesare pentru prăjitura deşteaptă

  • 250 g zahăr pudră
  • 200 g făină
  • 200 g unt topit
  • 9 ouă
  • 2 pliculeţe zahăr vanilinat
  • 1 litru lapte
  • 1 esenţă de vanilie
  • puţină sare

Cum prepari prăjitura deşteaptă. Jamila îţi dezvăluie secretul unui desert fabulos

Iată cum se prepară prăjitura deşteaptă după reţeta Jamilei.

Pune zahărul pudră în bolul mixerului, adaugă gălbenuşurile şi mixează-le până devin cremoase şi deschise la culoare. Adaugă untul topit, dar rece (este foarte important să fie rece), amestecând continuu cu mixerul. Adaugă treptat făina lăsând mixerul la viteză mică, pune laptele puţin câte puţin şi adaugă esenţa de vanilie. După ce toate ingredientele sunt mixate, lasă deoparte compoziţia şi ocupă-te de compoziţia pe bază de albuşuri.

Citeste si Rețetă delicioasă de plăcintă cu mere. Cum să faci cea mai bună plăcintă cu mere, ca la mama acasă! Iată ingredientul secret

Aşadar, pune albuşurile într-un bol mai mare, adaugă sare şi bate-le spumă cu mixerul. Adaugă zahărul vanilinat şi bate-le în continuare până devin tari şi uşor lucioase. Ia câte puţin din compoziţia de albuşuri şi încorporează uşor în compoziţia cu gălbenuşuri, amestecând de jos în sus. Compoziţia iese foarte lichidă, dar la copt se va alege în trei straturi.

Se toarnă toată compoziţia în tava tapetată cu unt şi făină, se introduce la cuptor, la 140-150 grade, pentru o oră, apoi se lasă să se răcească complet tot în cuptor.

Dă prăjitura la frigider pentru cel puţin trei ore sau, cel mai bine, peste noapte. Înainte de servire, puderaz-o cu zahăr pudră. Blatul de deasupra este pufos, cel de dedesubt este uşor tare, iar la mijloc este o cremă vanilată, fantastică, cu textură fină.

Citeste si Cum se prepară Băutura Sultanului, un izvor de sănătate, după o reţetă mănăstirească folosită și în zilele noastre!