Prăpăd din cauza furtunilor puternice. Tornade, filmate în apropiere de Galaţi VIDEO

Echipajele IGSU continuă misiunile de înlăturare a efectelor generate de ploile căzute în ultima perioadă. În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, au fost înregistrate efecte în 28 de localităţi din 14 judeţe (Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Galaţi, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Mureş, Teleorman, Timiş, Satu Mare, Vâlcea şi Vrancea) şi în municipiul Bucureşti.

23 iun. 2018, 05:34
În urma ploilor abundente şi a viiturilor formate din cauza cantităţilor mari de apă, au fost inundate 439 locuinţe, 455 curţi, 18 subsoluri şi beciuri. De asemenea, au fost afectate 55 poduri şi podeţe, 39 autoturisme şi motoutilaje, 1 tronson de cale ferată şi 3 tronsoane de drum.

Mai multe tornade au fost filmate de martorii în câteva minute, în apropiere de Galaţi. Fenomenul extrem de rar în România, i-a speriat pe oameni. Tot în Galaţi a plouat torențial, iar mai multe localități din județ au fost inundate. Apa de peste un metru a intrat in curţile oamenilor.

  • Alba: Aproximativ 430 de gospodării şi 40 de autoturisme au fost inundate

Aproximativ 430 de case şi gospodării din judeţul Alba au fost afectate de inundaţii, 12 poduri sau podeţe au fost distruse sau avariate, 40 de autoturisme au fost afectate de ape, iar zece persoane au fost evacuate din locuinţe fiind surprinse de viitură. Pentru înlăturarea efectelor produse de inundaţii în Alba acţionează şi pompieri din alte judeţe, jandarmi şi militari.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, vineri seara, din cauza ploilor mai multe localităţi au fost inundate, iar în unele zone s-a produs şi o viitură. Astfel, localităţile mai grav afectate fiind Ighiu, Bucerdea, Cricău, în această zonă producându-se o viitură, dar şi Alba Iulia, Blaj şi Sebeş unde a plouat torenţial iar canalizarea nu a făcut faţă şi apa a intrat în unele locuinţe şi în subsoluri.

Pompierii spun că au fost inundate 428 de case, anexe, curţi şi subsoluri, 12 poduri sau podeţe au fost avariate sau distruse. De asemenea 40 de autoturisme au fost avariate, unele fiind luate de viitură, altele doar inundate, la fel întâmplându-se şi în cazul a patru utilaje. Totodată, zece persoane au fost evacuate, acestea fiind surprinse de viitură în case. Unele dintre acestea au primit îngrijiri medicale, dar au refuzat transportul la spital.

Reprezentanţii ISU Alba spun că apele au început să se retragă, dar încă sunt gospodării inundate, iar în acele zone pe lângă pompieri din judeţ acţionează şi pompieri din Sibiu, Hunedoara, Cluj şi Bihor, dar şi jandarmi şi militari de la o unittate din Alba Iulia.

Şi în Cluj o ploaie cu gheaţa a distrus zeci de grădini. Oamenii sunt disperaţi după ce grindina a făcut una cu pământul toată munca lor.

A plouat torenţial şi în Capitală. Linia tramvaiului 41 a fost blocată ore bune, după ce un copac a fost smuls de vânt. De asemenea, o stradă din comuna Voluntari a fost inundată complet, iar circulaţia maşinilor a fost îngreunată.

Vezi şi: Ploile au făcut prăpăd în 14 judeţe din ţară. Drumuri, locuinţe şi gospodării inundate în câteva ore