Președintele columbian, „copleșit” de faptul că a primit Premiul Nobel pentru Pace. Biografia lui Juan Manuel Santos

Președintele columbian Juan Manuel Santos a fost 'copleșit' și 'foarte recunoscător' când a aflat că a câștigat Premiul Nobel pentru Pace, susține Comitetul Nobel norvegian. 

07 oct. 2016, 11:12
Președintele columbian, „copleșit” de faptul că a primit Premiul Nobel pentru Pace. Biografia lui Juan Manuel Santos

„A spus că (premiul – n. r.) este ‘incredibil de important’ pentru viitorul procesului de pace în Columbia”, a declarat pentru postul public NRK Olav Njolstad, un secretar al Comitetului Nobel norvegian fără drept de vot.

Juan Manuel Santos a părut ‘surprins’, a spus Njolstad, după ce a discutat la telefon cu Santos, aflat în Columbia, ‘dimineața foarte devreme’.

Președintele columbian Juan Manuel Santos a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace pentru acordul încheiat cu gherila marxistă Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), care riscă totuși să nu poată fi aplicat din cauza respingerii sale de către alegătorii columbieni.

Președintele Republicii Columbia, Juan Manuel Santos Calderón, s-a născut la 10 august 1951, la Bogota.

În 1967, s-a înrolat în marina columbiană, fiind transferat la școala navală de cadeți de la Cartagena, pe care a absolvit-o în 1969, și a rămas angajat în marină până în 1971.

A absolvit, în 1973, Universitatea Kansas, cu specializarea economie și administrarea afacerilor. A absolvit un program de masterat în dezvoltare economică, în cadrul universității britanice LSE (1975) și un masterat în administrație publică, în cadrul Universității Harvard (1981).

În 1981, a fost numit director adjunct al casei editoriale El Tiempo, deținută de familia sa, doi ani mai târziu devenind director. A mai fost șef al delegației producătorilor de cafea columbieni la Organizația Internațională a Cafelei, cu sediul în Londra.

A fost ministru al comerțului exterior, în timpul mandatului de președinte al lui Cezar Gaviria (1991-1994), și președinte al celei de-a șaptea conferințe a ONU privind comerțul și dezvoltarea (1992-1996).

În 1994, a pus bazele Fundației Bunei Guvernări, cu scopul de a eficientiza activitatea guvernului din Columbia.

A fost ministru al Finanțelor (2000-2002).

La 19 iulie 2006, a fost numit ministru al Apărării, funcție ocupată până la 23 mai 2009. În timpul mandatului său, organizația FARC a primit mai multe lovituri, printre care uciderea membrului său marcant, Raul Reyes, la 2 martie 2008, și salvarea fostului candidat la președinție, Ingrid Betancourt, ținută ostatică din anul 2002.

A fost ales președinte al Columbiei la 20 iunie 2010, după desfășurarea a două tururi de scrutin, și a preluat funcția la 7 august 2010. La 16 iunie 2014, a fost reales în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Este căsătorit cu Maria Clemencia „Tutina” Rodriguez, cu care are trei copii: Martín, María Antonia și Esteban.

Citeşte şi: NOBEL 2016. Premiul Nobel pentru Pace, acordat preşedintelui columbian Juan Manuel Santos pentru încheierea războiului civil